Ellopta az államkasszát a gambiai elnök, akit leváltott egy londoni biztonsági őr

Nem kell félnie, hogy Hágában felelősségre vonják.

Jammeh 1994-ben puccsal került hatalomra, és 22 éven át irányította az országot. Először elismerte vereségét a decemberei elnökválasztáson, de később meggondolta magát, és új választást követelt. Jammeh mandátuma szerda éjfélkor járt le, de miután nem volt hajlandó távozni a hatalomból, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tagállamainak hadereje bevonult Gambiába, hogy távozásra kényszerítse a leváltott államfőt. Jammeh végül pénteken beleegyezett abba, hogy távozik az ország éléről, és elhagyja Gambiát. Az egyik feltétele az volt, hogy nem vonhatják bűnügyi eljárás alá.

Közben a megválasztott elnök, Adama Barrow testi épségét féltve Szenegálba menekült, és a gambiai nagykövetségen letette hivatali esküjét. Jammeh azonban a menekülését megelőzően nem kapott biztosítékot amnesztiára - közölte Adama Barrow, Gambia új elnöke egyik tanácsadója. Mankeur Ndiaye szenegáli külügyminiszter megerősítette ezt. A dpa hírügynökség szerint emiatt a leváltott elnököt büntetőjogi felelősségre vonás fenyegetheti.

A volt elnök szombat este egy Conakryba, Guinea fővárosába tartó különgépre szállt fel családjával együtt,  majd az Egyenlítői-Guinea fővárosába repült tovább.  Egyenlítői-Guinea nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumának, így a volt elnöknek attól nem kell félnie, hogy Hágában felelősségre vonják.

Az új elnök, Adama Barrow bejelentette: egységkormány létrehozását fogja javasolni, egyúttal pedig felállítanak egy bizottságot annak feltárására, hogy Jammeh milyen jogsértéseket követett el 22 éves uralma alatt. Adama Barrow az elmúlt 15 évben egy londoni áruház biztonsági őreként dolgozott.