A NER-oligarcha Garancsi jobbkeze irányítja a mini-Dubajért felelős céget

A NER-oligarcha Garancsi jobbkeze irányítja a mini-Dubajért felelős céget

Az Orbán jóbarátjaként elhíresült, fideszes nagyvállalkozó nem az egyetlen érintett a gigaprojektben: a szálak egészen Tiborcz Istvánig vezetnek.

A nyilvánosságot ugyan novemberig nem tájékoztatták a tervről, de Mohamed Alabbar dubaji milliárdos már 2023 februárjában megalapította azt az Eagle Hills Hungary névre keresztelt céget, amely a Rákosrendező körüli rozsdaövezet helyén építendő mini-Dubajként elhíresült gigaberuházásért felel – számolt be a Telex.

A Fidesz-kormány által erőltetett projekt arról híresült el, hogy egy a MOL-toronynál is nagyobb felhőkarcolót is építenének.

A jelenleg kihasználatlan rozsdaövezetet nem a magyarok érdekeinek megfelelően hasznosítanák, hanem irodaházakat, luxuslakásokat építenének feltehetőleg multinacionális nagyvállalatoknak és gazdag külföldieknek.

Az ebből a célból, 5 millió forintos jegyzett tőkével alapított cég vezetését Tenk Anikó Erzsébetre bízták, aki az utóbbi időszakban a NER-es Garancsi István érdekeltségébe tartozó cégeknél töltött be fontos pozíciókat – derül ki a hvg360 cikkéből. Az Eagle Hills Hungary vezetését tavaly márciusban vette át, de korábban már a szintén Garancsi érdekeltségébe tartozó Garinvest Zrt. vezetője lett.

Garancsi amellett, Orbán Viktor jó barátjaként közel van a tűzhöz. Amellett, hogy például a Fehérvár FC egyik tulajdonosa, a Market Építő Zrt.-vel több beruházást is elnyert már, többe között egy 35 méteres zászlórudat Mészáros Lőrinc cégével együtt állíthat fel a Citadellára, a Szeged-Csanádi Egyházmegyétől pedig 3,2 milliárdos hotelépítési megbízást nyert, és a debreceni hasonlóan az iváncsai kínai akkumulátorgyár építményeit is az ő cégei csinálják.

A dubaji üzletember több szálon is kapcsolatban van Garancsi emberével.

A hvg360 azt is megtudta, hogy Mohamed Alabbar magyarországi képviseletét az a TENK ügyvédi iroda látja el, amelynek egy bizonyos Tenk Zoltán a vezetője. Az is gyanús, hogy ügyvédi iroda és a mini-Dubajért felelős Eagle Hills Hungary ugyanabban az irodaházban székel. A lap a cégadatokból és az azonos lakcímből arra következtet, hogy Tenk Zoltán és Tenk Anikó házastársak.

Az is egy érdekes részlet, hogy az Eagle Hills Hungary az Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak a cégbirodalmába tartozó Gránit Bankban nyitotta meg két bankszámláját is.

Ezt a NER-es összefonódást és a dubaji szálat látva, érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon kinek az érdekeit fogja szolgálni ez a sokmilliárdos gigaberuházás? Lehet fogadni, de feltehetőleg nem a magyar átlagemberekét.

A Jobbik-Konzervatívok elutasítja a Fidesz-kormány „mini-Dubaj”-tervét. Azt is közölték, milyen garanciákat kell vállalnia a kormánynak a beruházás kapcsán.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)