A VSquare szerint sokkal nagyobb lesz a Budapestre tervezett mini-Dubaj

A VSquare szerint sokkal nagyobb lesz a Budapestre tervezett mini-Dubaj

Lázár János építésügyi miniszter nyitva hagyta a kérdést, hogy épül-e 240 méteres toronyház a projekt keretében, ám személyesen nem kedveli az extrém magas épületeket. Ebben egyetértenek Karácsony Gergellyel.

Lázár János, a Fidesz-kormány építésügyi minisztere személyesen tárgyalt a projekt mögötti dubaji milliárdossal, a 828 méteres Burdzs Kalifa felhőkarcolót is jegyző Mohamed Alabbarral – számolt be a VSquare hírlevele.

A Hősök tere mögött található elhagyatott rákosrendezői pályaudvaron környékén hatalmas és összetett városfejlesztési beruházás indulhat. Lázár János azt is megerősítette, hogy új városközpont létesítéséről tárgyalnak a külföldi befektetővel.

Az építésügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egy 240 méteres felhőkarcoló is épülhet a projekt keretében.

Lázár ennek ellenére korábban és most is beszélt arról, hogy ellenzi a toronyházakat. Ebben amúgy meglepő módon egyetértenek Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármesterrel.

A VSquare forrásai szerint a fideszes miniszter személyes keretek közz tárgyalt Mohamed Alabbar dubaji milliárdossal a gigaberuházásról. Az oknyomozó portál úgy értesült, hogy Lázár ellenzi a felhőkarcolót, ezért inkább egy kompromisszumos megoldás felé igyekszik elmozdítani a terveket. A projekt többi részével az Orbán-kormány egyetért.

A beruházás ugyanakkor jóval nagyobb lehet, mint amiről Lázár János korábban beszélt:

5 milliárd helyett 10 milliárd dollár lehet a projekt összköltsége.

Ez átszámítva több mint 3500 milliárd forintot jelent.

Közparkot és komoly közlekedési csomópontot ígérnek, cserébe a befektető drága luxusingatlanokat is építhetne. Azaz főleg olyan ingatlanok épülnének itt, ahol gazdag külföldiek vehetnének lakást.

(Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án. MTI/Kovács Tamás)