Gázos ügy: a "Skócia-kérdés" dönthet a London-Brüsszel vitában

Az Egyesült Királyság Brüsszellel szembeni függetlenedési törekvéseire szó szerint ráfázhatnak Londonban.

Kovács János, az Iránytű Intézet elemzője arra figyelmeztetett, hogy bár David Cameron uniós reformcsomagjáról, illetve az Egyesült Királyság esetleges EU-ból történő kilépéséről viszonylag sokat olvashattunk a hazai sajtóban (főként a brit miniszterelnök legutóbbi budapesti látogatása kapcsán), ugyanakkor kevés szó esett arról, hogy a brit közvélemény mennyire megosztott a kérdésben, illetve az EU-tagság és a Skóciával való unió fenntartása mennyiben függhet össze a jövőben.

 

A 'Mail on Sunday'-ben publikált friss közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a brit választópolgároknak...

Közzétette: Iránytű Intézet – 2016. január 18.

"Skócia-kérdés"

Emlékezetes, a skótok többsége tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy az ország az Egyesült Királyság része marad. Ahogy arról már akkor is beszámoltunk, Skócia felségvizei alatt található az Egyesült Királyság olaj- és földgázkészleteinek 90 százaléka. Az 5 milliós lakosú ország az Északi-tengeren termeli meg Nagy-Britannia GDP-jének 9,6 százalékát, 2012-es adatok szerint 8,8 milliárd font adóbevételt generálva ezzel a londoni büdzsének.

"Egyes becslések szerint, az energetikai szektor egészét tekintve, tehát a logisztikán át az önálló értékesítésen keresztül a foglalkoztatásig, a közvetett bevétel 100 milliárd(!) fontot is eléri. Ha ezt a vagyont Skócia felügyelhetné, az egyfőre jutó GDP szerint a világ hatodik leggazdagabb állama lehetne"

- értékelték a választás tétjét energetikai szakemberek.

Ám a skótok végül maradtak, viszont egy tavaly novemberben közzétett felmérés arról számolt be, hogy a skót választóknak 55 százaléka pártolja az EU-ban maradást, s csak 30 százalékuk szakítana a Közösséggel - mutatott rá a visszás helyzetre Kovács János.

Az Iránytű Intézet elemzője magyarázatában hangsúlyozta,

a modern demokráciák történetében jól ismert, hogy egy-egy társadalmi-politikai törésvonal megléte önmagában még menedzselhető, kis valószínűséggel vezet politikai instabilitáshoz. A problémát rendszerint az okozza, amikor több törésvonal összefut, metszéspontot alkot. A brit Európa-politikában a „Skócia-kérdés” ilyen metszésponttá vált

- tette hozzá.


London ezzel két tűz közé került? Ha enged a többség akaratának, és elhagyja az EU-t, ezzel megkockáztatja, hogy elveszíti Skóciát, illetőleg az Északi-tenger földgáz- és kőolajmezőit?

Cameron mindkét uniót meg kívánja őrizni:

az Egyesült Királyság EU-tagságát, valamint az uniót Skóciával - válaszolta felvetésünkre az elemző. Kovács János szerint ezért is fontos London számára, hogy európai szinten támogatókra leljen a Cameron-féle, az EU intézményes működésének reformját is megcélzó javaslatcsomag (ezzel ugyanis – ha reális kompromisszum születik, amit sikerként tud tálalni a brit közvéleménynek – némileg „csitíthatja” az euroszkeptikus hangokat).

Az Egyesült Királyság számára ugyanis egyre nehezebb lesz import nélkül fedezni az energiafogyasztásukat, mert miközben a villanyáram termelésének 47 százaléka földgázalapú, addig a termelésük egészen elképesztő módon 10 esztendő alatt az egyharmadára csökkent.

Szeparatisták vs. EU

A kérdés akkor válik még izgalmasabbá, ha számba vesszük azt is, hogy a skót szavazópolgárok a függetlenségi referendum megtartása előtt „figyelmeztetést” kaptak Brüsszeltől: a független Skócia nem maradhat automatikusan az EU tagja, hanem újból tagságért kell folyamodnia (ami jogilag és gazdaságilag is rendkívül sok bizonytalansággal járna)

- közelíti meg a "Skócai-kérdést" Kovács János egy másik szempontból.

Mint ismert, az Európai Bizottság akkori elnöke, José Manuel Barroso egyenesen úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyságtól való elszakadás esetén „lehetetlenné válhat” a skót EU-tagság fenntartása. London szintén számos negatív döntést, várható hatást helyezett kilátásba (pl. Skócia nem tarthatná meg a fontot kiválása esetén).

[fb_pages_codes:econation]

Az Iránytű Intézet elemzője a Brüsszelből érkező fenyegetést két okkal magyarázta:

egyrészt az EU-nak nem érdeke a szeparatista törekvések felerősödése az egyes tagállamokban (itt leggyakrabban a katalán „veszélyt” szokták említeni),

másrészt – noha Egyesült Királyság lakosságának csupán 8,4 százaléka él (2011-es adat) Skóciában – az átlag brit szavazónál erősebben EU-párti skótok egy kiélezett helyzetben (amikor néhány százalékpontnyi voks dönt a brit EU-tagság kérdésében) a mérleg nyelvét alkothatják – az EU javára.