Kaptunk egy gázszámlát, amit nem fogunk befizetni

Kaptunk egy gázszámlát, amit nem fogunk befizetni

Új földgázszámla készült – jött a levél az NKM Online ügyfélszolgálatától, méghozzá egyenesen a szerkesztőségi e-mail címünkre.

Az NKM 5.852 forintot szeretne tőlünk kérni, de mi nem fogjuk befizetni. Bocsi.

Ugyanis szó sincs arról, hogy létezne ilyen tartozásunk. A szamla@nkmenrgia.hu címről érkező levél hamis, az „nkmenrgia”-ból nem véletlenül hiányzik egy „e”-betű, a valóságban csak „nkmenergia.hu” domain létezik.

A levél tehát átverés.

Ellenben könnyen áldozattá válhat az, aki nem figyel. A levélben ugyanis minden olyan adat szerepel, ami az utaláshoz szükséges, sőt a csalók még egy bankkártyás fizetésre alkalmas oldalt is linkeltek a levélhez, bár ennek nem működő címe a Magyar Építész Kamara egy nem létező aloldalára mutatott. Így a csalók vélhetően arra akartak utazni, hogy az áldozatok inkább a direkt utalást válasszák.

A Nemzeti Közművek (NKM) egyébként már október elsején jelezte, hogy újabb csalók próbálnak meg visszaélni a nevükkel.

Csak tanácsolni tudjuk, hogy amennyiben a megszokottól eltérő formában kapnak fizetési felszólításról szóló levelet, ellenőrizzék a feladó címét, akár érdemes rákeresni a Google-ben is. Segít a felismerésben az is, ha a levélben helyesírási vagy nyelvhelyességi hibák vannak, mert gyakran előfordul, hogy a csalók nem is magyarok, csupán internetes fordítóval küldik ki magyar címeikre leveleiket.

A mostani esetben a levél tökéletes másolata volt egy általános értesítőnek, noha számunkra nyilvánvaló volt, hogy a szerkesztőségi címünkre nem jöhet gázszámla.

Egy fokkal veszélyesebb csalási forma az, amikor a bankszámlánkhoz vagy valamilyen felhasználói fiókunkhoz akarnak hozzáférni. Éppen ezért azzal is tisztában kell lenni, hogy bankkártya-adatainkat és jelszavainkat soha, senki, semmilyen formában nem kéri, és nem is kérheti tőlünk sem e-mailben, sem más formában.