Nem volt igaz Orbánék állítása: a friss magyar-orosz gázszerződés nem biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását

Nem volt igaz Orbánék állítása: a friss magyar-orosz gázszerződés nem biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását

Októberben negyedével többet kért Magyarországtól Moszkva a fűtőanyagért, ami így már a rezsicsökkentett lakossági díj több mint háromszorosára nőtt - számította ki a Népszava a KSH adatai alapján.

2021 októberében, az új magyar-orosz gázbeszerzési megállapodás hatályba lépésekor negyedével ugrott Magyarország orosz gázára, tehát Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Szijjártó Péter sem mondott igazat, amikor ennek kapcsán a "rezsicsökkentés fenntartásáról" beszélt.

Az adatok szerint a 2014 óta köbméterenként 101 forintos lakossági gázdíjon belül a magyar kormány által jelenleg 50 forint körüli szinten "elismert" gázmolekulát az állami nagykereskedő októberben már átlag 167 forintért vásárolhatta meg az oroszoktól, tehát minden egyes köbméter gáz adásvételén több mint száz forintot bukott az állami MVM. 

A magyar és az orosz kormány tavaly szeptemberben kötött új, évi 4,5 milliárd köbméterre vonatkozó, 15 éves gázadásvételi szerződést, amelyet akkor a kormány úgy prezentált, hogy sokkal kedvezőbb, mint a korábbi 27 évre szóló megállapodás. A vélt előnyöket akkor nem tudhattuk meg, mivel a kétoldalú szerződés titkosságára hivatkozva elhárították a részletek közlését, azonban most a KSH külkereskedelmi nyilvántartásai alapján világossá váltak a számok. 

A KSH-kimutatás alapján az orosz fűtőanyag behozataláért felelős nagykereskedő MVM júniusban 78, júliusban 93, augusztusban 111, szeptemberben 133, októberben pedig már 167 forintot fizetett az orosz gáz minden köbméteréért.

Orbán Viktor mai moszkvai látogatásán az ár helyett elsősorban a mennyiségről lesz szó: a magyar kormány további évi egymilliárd - vagyis évi 4,5 milliárd helyett 5,5 milliárd - köbméter gázt szeretne az oroszoktól. A Népszavának nyilatkozó forrás ezt egy teljesen értelmetlen lépésnek nevezte, mivel ezt a piacról is be tudná szerezni Magyarország az orosz függés növelése nélkül.

„Magyarországnak nincs külpolitikája, csak az, amit Orbán Viktor gondol"

Bár a nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor kedd délután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal, addig az ottani orosz sajtót nem igazán hozta lázba a találkozó ténye. A magyar külügyminisztérium szerint azért van szükség a jelenlegi helyzetben a találkozóra, mert „krízis idején több párbeszéd mindig jobb, mint kevesebb."