Görögország, Izrael és Ciprus a Földközi-tenger keleti felében szorosabbra fűzi az együttműködést

Görögország, Izrael és Ciprus a Földközi-tenger keleti felében szorosabbra fűzi az együttműködést

Szorosabb együttműködés mellett foglalt állást Görögország, Izrael és Ciprus külügyminisztere kedden Athénban a Földközi-tenger keleti medencéjében a térség stabilitásának fenntartása érdekében.

A görög fővárosban tartott megbeszéléseken Níkosz Déndiasz görög, Gabi Askenázi izraeli, illetve Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszter vett részt.

"Ki akarjuk építeni együttműködésünket a térség stabilitásának és biztonságának erősítése érdekében" - jelentette ki Askenázi, akit az ERT görög közszolgálati televízió idézett.

Törökország térségben játszott szerepére tekintettel görög hivatali partnere hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés nem irányul más a régió más államaival szemben.

Október 21-én Ciprus, Görögország és Egyiptom vezetői nicosiai találkozójukon jelentették be, hogy kiszélesítik együttműködésüket a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Törökország és Görögország között a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók feletti tengerjogi vita miatt feszült a kapcsolat. A Ciprus körüli tengerfenéken felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. Mindkét fél magának követeli a jogot ahhoz, hogy energiaforrások után kutasson és próbafúrásokat végezzen a térség ugyanazon részén. Ankara 2018 őszétől kezdve indította útnak kutató- és fúróhajóit a vitatott területekre, amit Görögország mellett Ciprus is szuverenitása megsértésének tekintett.

A helyzet valamelyest enyhült, mióta szeptember második felében Ankara és Athén jelezte, hogy hajlandó a tárgyalásos rendezésre. Viszont Törökország nemrég bejelentette, hogy ismét útnak indítják az Oruc Reis török kutatóhajót, amely augusztusban és szeptemberben energetikai feltárást végzett a Földközi-tenger keleti medencéjében, heves tiltakozást váltva ki Görögországban és a térségben.

(MTI)