Görögországot okolják, amiért elsüllyedt egy migránsokkal teli hajó, kártérítést kell fizetniük

Görögországot okolják, amiért elsüllyedt egy migránsokkal teli hajó, kártérítést kell fizetniük

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elmarasztalta Görögországot egy migránsokat szállító halászhajó hajótörése miatt, amely az Égei-tengeren történt 2014-ben.

A strasbourgi székhelyű testülethez 13 afgán, két szíriai és egy palesztin állampolgárból álló csoport nyújtott be keresetet az ügyben. A kérelmezők egy része a halászhajó fedélzetén tartózkodott, amikor a baleset megtörtént, másik részét a halálos áldozatok hozzátartozói alkotják. A hajón 27-en utaztak, a katasztrófában 11-en vesztették életüket.

A felperesek szerint a hajótörést az okozta, hogy a görög parti őrség hajója nagy sebességgel haladt a halászhajó felé, hogy visszaterelje a török vizek felé.

A görög nemzeti hatóságok viszont azt állítják, hogy a halászhajót megpróbálták a sziget felé vontatni a fedélzeten tartózkodók megmentése érdekében, és azért borult fel, mert a migránsok pánikba estek, és hirtelen mozdulatokat tettek.

Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a görög hatóságok "nem folytattak alapos és hatékony vizsgálatot, hogy fényt derítsenek a hajótörés körülményeire, és nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy védelmet nyújtsanak a katasztrófa áldozatainak". A bíróság felhívta a figyelmet arra is, hogy a görög parti őrség nem kérelmezett "mentésre alkalmas vízi járművet", amikor a baleset megtörtént, "ami komoly kérdéseket vet fel a művelet végrehajtásának és megszervezésének módjával kapcsolatban".

Az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság "embertelen és megalázó bánásmódot" is megállapított a görög hatóságok részéről, amiért a baleset túlélőit a szárazföldön "indokolatlan testmotozásnak" vetették alá.

A bíróság összesen 330 000 euró kártérítést ítélt meg a 16 kérelmezőnek.