Akár 150 ezer migráns is Görögországban ragadhat

"Számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy (Macedónia teljesen) lezárja a határt. Amíg ez így lesz, és amíg nem áll fel az európai migránsáthelyezési és letelepítési program, addig ezek az emberek nálunk lesznek"

- mondta Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter, miután találkozott és több órán át tárgyalt polgármesterekkel szerte az országból. Arról tanácskoztak, hogy miként tudnák növelni a migránsok szálláshelyeinek számát.

A görög egészségügyi és az oktatásügyi miniszter is tartott rendkívüli tanácskozást arról, hogy hogyan tudnák ellátni a hirtelen feltorlódó migránstömeget, és oktatást biztosítani a gyerekeknek, akik a menekültek egyharmadát teszik ki. Nikosz Kociasz külügyminiszter szerint az ország el tud látni ideiglenesen 150 ezer menekültet.

"Senki Európában nem számított arra, hogy ez a probléma ilyen méreteket fog ölteni, de nincs ok a pánikra, higgadtan meg kell oldani a helyzetet"

- jelentette ki Kociasz a Skai tévének nyilatkozva.   

Muzalasz szerdán úgy nyilatkozott, hogy már 30 ezernél is több migráns torlódott fel Görögország teljes területén, és ha továbbra is ennyire akadozik a haladásuk a Balkánon, ez a szám márciusban akár a 70 ezret is elérheti. A macedón határ melletti Idomeninél több mint tízezer migráns várakozik egy táborban. Nemzetközi nyomásra Macedónia rövid időszakokra többször megnyitotta a határátkelőt szerdán, de összesen csak néhány száz embert engedett át.

[fb_pages_codes:immigration]