Görögország megint újratervez

Új javaslatokat dolgoz ki Görögország a nemzetközi hitelezőinek, hogy sikerüljön egyezségre lépnie az államcsőddel fenyegető adósságválság ügyében.

Két nappal az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfőinek a görög adósságválság ügyében hétfő estére Brüsszelbe összehívott rendkívüli tanácskozása előtt a tárcavezető úgy vélte, a hitelezők – az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank – nem lesznek megelégedve „az általuk tett gesztusokkal”.
 
Az AFP értesülése szerint Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilapban vasárnap megjelenő véleménycikkében úgy nyilatkozott, Angela Merkel német kancellárnak kellene „világos döntést” hoznia a hétfői ülésen.
 
A tárcavezető hangsúlyozta, azzal az elhatározással indulnak Brüsszelbe, hogy további kompromisszumokat kössenek anélkül, hogy olyan intézkedések megtételére kérnék őket, amelyeket a korábbi görög kormányok megtettek – vagyis olyan egyezséget nem akarnak kötni, amelyik kevés reményt adna Görögországnak adósságai visszafizetésére.
 
Flamburarisz azt mondta, a holtpontra jutott tárgyalások és a határidő fenyegető közelsége miatt szombaton telefonon egyeztethet a kérdésről Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
 
Görögországnak június 30-án kell törlesztenie a Nemzetközi Valutaalapnak 1,6 milliárd eurót. Ha nem fizet, csőd és az eurózónából való kilépés fenyegeti az országot.