Egy görög sziget lakói láncokkal állták el a menekültek útját, egy csónakból nem engedték kiszállni az érkezőket

Egy görög sziget lakói láncokkal állták el a menekültek útját, egy csónakból nem engedték kiszállni az érkezőket

Súlyossá vált a helyzet a Görögországhoz tartozó Leszboszon vasárnap, miután Törökország megnyitotta határait a migránsok/menekültek előtt - írja az MTI az AFP-re hivatkozva.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint az égei-tengeri sziget felindult lakói nem engedtek kikötni Thérmiben egy gumicsónakot, amellyel 50 menedékkérő érkezett, köztük gyerekekkel.

A tömegből azt kiabálták, hogy "Menjetek vissza Törökországba!", és szidalmazták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársait, egyesek pedig újságírókra és fotóriporterekre is rátámadtak.

Az AFP egy másik fotóriportere Szkála Szikamineász strandján azt figyelte meg, hogy a feldühödött lakók felgyújtottak egy, a menedékkérőknek készült - január végén bezárt - ENSZ-üdvözlőközpontot.

Tiltakozók egy másik csoportja pedig láncokkal és sziklákkal próbálta elzárni egy illegális bevándorlókat szállító busz útját az amúgy is reménytelenül túlzsúfolt Mória menekültügyi központ felé

- közölte az ANA helyi hírügynökség. A közlés szerint egy rendőr könnyebben megsebesült. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

Az AFP úgy tudja, hogy csak Leszboszra 500 illegális bevándorló érkezett vasárnap. Az ANA értesülései szerint 120 menedékkérő érte el Híosz és további 80 Számosz szigetét.

A héten görög szigetlakók százai tüntettek az athéni kormány tervei ellen, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön. Szerintük a szigetek így is aránytalanul nagy terhet kénytelenek viselni.

Pánikkeltés helyett: Görögország nem engedi át a menekülteket

Miután Törökország bejelentette, hogy az idlíbi harcok miatt a déli határukra nehezedő migrációs nyomás miatt a továbbiakban nem tartóztatják fel a menekülteket, Orbán Viktor a Kossuth Rádióban rögtön arról beszélt, hogy bevándorlási hullám érheti el Magyarországot. A helyzet viszont, ahogy az általában lenni szokott, sokkal bonyolultabb az ilyen egybites üzeneteknél.