ET-jelentés: az Orbán-kormány kudarcot vallott a korrupció elleni küzdelemben

ET-jelentés: az Orbán-kormány kudarcot vallott a korrupció elleni küzdelemben

Lesújtó bizonyítványt állított ki Magyarországról a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) friss, 2021-es jelentése, melyben a parlamenti képviselőkhöz, a bírákhoz és ügyészekhez kapcsolódó korrupció megelőzését szolgáló intézkedéseket értékelik. Eszerint hazánk, pontosabban a kormányzat teljesítménye továbbra is globálisan elégtelen – tolmácsolja a Népszava a GRECO megállapításait.

Az Európa Tanács (ET) jogi szakértőkből álló testülete 46 ország gyakorlatát vizsgálja 2015 óta abból a szempontból, hogy a törvényhozás tagjaira és az igazságszolgáltatás dolgozóira vonatkozó szabályok mennyire biztosítják e szervezetek átlátható működését. 

A GRECO értékelésében 18 ajánlást tett a magyarországi hatóságoknak. Ezek között szerepelt például, hogy 

  • az Országgyűlés vezessen be a lobbistákkal való kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat, 
  • fogadjon el etikai és magatartási kódexet a képviselők számára, 
  • küszöbölje ki a lehetséges összeférhetetlenséget és biztosítsa a vagyonnyilatkozatok egységes formátumát, továbbá 
  • szükségesnek tartotta a legfőbb ügyész újraválasztására vonatkozó előírás mérlegelését is.

Hét éve folyamatosan értékelik a javaslatok végrehajtását, közben pedig újabb ajánlásokat is tesznek a korrupció megfékezése érdekében.

A jelentés rávilágít, hogy az általuk megfogalmazott

18 ajánlásból mindössze 5-öt hajtott végre a kormány száz százalékosan, így ezúttal is a „globálisan elégtelen” kategóriába sorolták Magyarországot.

A korrupcióellenes szakértői csoport jelentésében többek közt figyelmeztetett, minden érintett részéről elengedhetetlen a korrupcióellenes normák maradéktalan tiszteletben tartása. Arra is emlékeztettek, hogy „a kormányoknak szabályokat kell elfogadniuk, illetve javítaniuk kell meglévő intézkedéseiken a korrupciós kockázatok megelőzésére, különös tekintettel a parlamenti képviselőkre és a központi kormányzat felső vezetőire”.

Európa Tanács: A közvéleménynek joga van tudni, kik lobbiznak a politikai döntéshozóknál

A közvéleménynek joga van tudni, hogy kik befolyásolják a politikai döntéshozatalt, ezért a tagállamoknak növelniük kell a lobbizással kapcsolatos átláthatóságot és elszámoltathatóságot, csökkentve ezzel a korrupciós ügyek kockázatát - jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) csütörtökön közzétett, 2021-es éves jelentésében.