A Greenpeace szerint Orbán Viktor politikai évadnyitó esszéjében lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját

A Greenpeace szerint Orbán Viktor politikai évadnyitó esszéjében lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját

Hétfőn jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök esszéje a Magyar Nemzetben, ahol egyebek mellett a klímaváltozásról is kifejtette gondolatait, úgy fogalmazott:

Abszurditásig emelt klímacélok.

"Készüljetek." - Orbán Viktor 2022-ben döntő ütközetre készül, ideje neki is "hadrendbe állni"

Orbán Viktor miniszterelnök egy nagyon hosszú levelet/esszét írt a kormánypárti Magyar Nemzetbe, ami elég sok témát érint, vannak benne érdekességek is, de végül is az utolsó sorokból kiderül, ez nem több mint egy fideszes kampánynyitó jegyzet. Csak hosszú. Most attól eltekintünk, hogy mi szükség volt hétfő reggel hosszasan arról olvasni, hogy milyen a miniszterelnökünk szerint milyen harcok zajlanak - mindenhol.

Mindeközben Európa történelmi klímadöntésre készül: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben jelentette be, hogy a Bizottság szeretné, ha 2030-ig 55 százalékkal csökkentené az Európai Unió a felmelegedést okozó gázok kibocsátását az 1990-es értékhez képest.

Zöld és egészségügyi uniót hozna létre Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen ma délelőtt megtartotta első State of the Union beszédét. A mindenkori Európai Bizottság elnökének gyakorlatilag ez a legfontosabb fellépése, a téma az Európai Unió helyzete és jövője. Ursula von der Leyen azzal kezdte beszédét, hogy köszönetet mondott az orvosoknak, ápolóknak a koronavírus elleni küzdelemben.

Eddig a tagállamok 40 százalékban állapodtak meg erre a határidőre, és 2050-re írták elő a nulla százalék elérését, mostanáig pedig 25 százalékot sikerült elérni.

A Greenpeace Orbán Viktor kijelentése után oldalán lehetővé tette, hogy akik számára fontos az ügy, levelet írhassanak a miniszterelnöknek, melyben megkérik őt arra, ahelyett, hogy az „abszurd klímacéloktól” fél, álljon bátran a klímavédelem élére.

A szervezet azt írja, nem a klímacélok abszurdak, hanem a kormány tétlensége a klímavédelem terén.

Mindezt pedig tíz pontban támasztják alá.

Abszurd az, hogy  a klímaválság közepén 75 000 000 000 forint közpénzt költött az állam az 51 éves Mátrai szénerőműre, hogy az továbbra is vígan pöföghesse a levegőbe a szén-dioxidot. 

Abszurd az, hogy Magyarországnak nincs környezet- és természetvédelmi minisztériuma.

Abszurd az, hogy a klímakonzultációt – más országok gyakorlatával szemben –  egyszerűen el akarták dugni az emberek elől. 

Abszurd az, hogy a klímaválság és a koronavírus-járvány kellős közepén a kormány motorversenypályát, Forma-1-et és légitársaságot támogat adókedvezményekkel és milliárdokkal.

Abszurd az, hogy 30 évvel a rendszerváltás után még mindig az egykori brutálisan szennyező szocialista nagyipar összeomlására mutogatva nevezzük magunkat „klímabajnoknak”, és erre hivatkozva minden felelősséget letolunk magunkról.

Abszurd az, hogy ma Magyarországon nem lehet szélerőművet építeni.

Abszurd az, hogy a kormány Energiastratégiája szerint 2030-ig nincs komoly tennivalónk a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátással, sőt, még 10%-kal növelhetjük is a szektor kőolaj-felhasználását.

Abszurd az, hogy a kormány szerint nem feladata anyagilag támogatni sem a lakóházak energiahatékonyságának növelését, sem a lakossági napenergia elterjedését – miközben épp ezen a két területen lehetne a leggyorsabban és a legolcsóbban csökkenteni a kibocsátásainkat.

Abszurd az, hogy a klímabarát ökológiai gazdálkodásból származó termékek helyett a kormány a szennyező nagyüzemi mezőgazdaságot és az ipari állattenyésztést támogatja kedvezményes áfa-kulcsokkal, miközben ezek felelősek az üvegházhatású gázkibocsátás közel feléért. 

Abszurd az, hogy miközben a kormány szerint klímabajnokok vagyunk, 2019 júniusában többek közt a magyar miniszterelnök vétója miatt nem tudott megszületni az Európai Unió klímasemlegességi megállapodása.