Jó minőségű füstölőfákkal a jó ízű ételek érdekében (x)

Jó minőségű füstölőfákkal a jó ízű ételek érdekében (x)

A grillezés során kapott ízeket a füst az, ami igazán teljessé és különlegessé teszi. Annak viszont csak az igazán profik szentelnek kellő figyelmet, hogy a füst megfelelő alapanyagból, megfelelő minőségű füstölőfából induljon ki.

A következő cikkben megismerheted, hogyan is hat a füst az ételekre, és megtudhatod, hogy mire érdemes odafigyelned, amikor füstölőfát választasz, hogy a végeredmény tényleg olyan legyen, mint ami a nagykönyvben meg van írva.

Mi is az a füst, és hogyan keletkezik?

A füst szabad szemmel láthatatlan méretű részecskék keveredése az égéstermékekkel és a vízgőzzel a levegőben. A füst összetétele nagyon fontos, hiszen ez határozza meg, hogy a végeredmény karcos, kesernyés lesz, vagy egy kis selymes füstaroma, amit átvesznek az ételek is. Az füst összetételét nagyban tudjuk befolyásolni a kiindulási anyagok minőségével.

A kezdetekben minden grill és barbecue füst kiindulási anyaga keményfa hasáb volt, de mára már egyre kevesebben alkalmazzák ezt, hiszen lényegesen nehezebb vele bánni és szabályozni. A modern gázgrilleknél például plusz aromaanyagot szoktak az ételek mellé tenni füst gyanánt. Ilyen lehet például egy elfüstölt fűszercsomó is, amivel igazán kellemes ízt tudnunk kölcsönözni a grillezett ételeknek.

Te is szeretnéd kipróbálni magad a füstölés lenyűgöző világában? Nézd meg a Grillplaza.hu szerteágazó szmóker kínálatát, és találd meg a tökéletes eszközt, amivel lenyűgözheted a családot!

Milyen fát érdemes füstölőfának használni?

Alapvetően a puhafák szerkezete sokkal több levegőt és nedvességet tartalmaz, mint a keményfáké, valamint a rostok között egyéb anyagok (pl. enyv vagy gyanta) is lehetnek, amik negatív irányba tudják befolyásolni a sütögetés végkimenetelét. Ebből kifolyólag a puhafákat érdemes mellőzni a füstölés során.

Ezzel szemben a keményfáknak (kőris, tölgy, bükk vagy gyümölcsfák) kompakt sejtszerkezete van, lényegesen kevesebb sejtek közötti térrel, így nem tartalmaznak annyi nedvességet sem, mint a puhább társaik. Így sokkal alkalmasabbak arra, hogy órákon át füstöld rajtuk a kedvenc ételeidet. Mivel nem tartalmaznak olyan anyagokat, amik kedvezőtlenül befolyásolnák a készülő húsok vagy zöldségek ízét, bátran alkalmazhatod őket.

Hogyan marad a füstös íz a húsokon?

Ha rajongsz a fizikáért, talán már találkoztál a termoforézis kifejezéssel. Ennek igazán röviden annyi a lényege, hogy a füst az olajos felületeken (mint például a pácok a húsokon) lényegesen jobban megtapad, mint a nedveseken. Azonban az anyagszerkezetbe nem, vagy csak igen kis mélységben tud behatolni.

Melyik fafajtát milyen fogásokhoz érdemes használni?

  • Hickory: csípősebb füstaromát ad, marha- és sertéshúsokhoz kiváló
  • Juhar füstölőfa: apró vadmadarak, baromfik vagy zöldségek és sajtok grillezéséhez remek választás
  • Pekán: csirke, hal és boda készítéséhez tökéletes 
  • Alma: sertés és tenger gyümölcsei füstöléséhez érdemes választani

Jó sütögetést kívánunk!