Gulyás Gergely szerint nincs fogadó állam az embercsempészek kiutasításához, megteltek a börtöneink

Gulyás Gergely szerint nincs fogadó állam az embercsempészek kiutasításához, megteltek a börtöneink

A miniszter a mai kormányinfón azt mondta, új börtönépítés lesz, de nem részletezte, amennyiben beazonosítható, melyik országból jöttek az embercsempészek, akkor pontosan miért nem lehet olyan fogadó országot találni, amelyik a fogvatartásukról gondoskodna, vagy akár az adott büntetés végrehajtását is átvállalná.

Igencsak kényes téma a magyarországi börtönökben ülő embercsempészek kérdése, ez elő is került a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig első hallásra különös indokkal magyarázta a helyzet rendezésének nehézségét.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, úgy látja, hogy a külföldi embercsempészeké az egyik legneghezebb ügy, probléma, ki kellene utasítani őket. Szavai szerint kellene egy fogadó állam, ilyen viszont nincsen, nem állnak rendelkezésre a kitoloncolásukhoz.

Úgy fogalmazott, hogy nem látnak jobb megoldást, mint a szigorúbb büntetést, azaz hosszabb szabadságvesztéssel sújtani az embercsempészeket.

Elismerjük, hogy nincs elég hely, ezért építünk új börtönt, bővítjük a kapacitásokat

- fűzte hozzá Gulyás, kijelentve, itt, nálunk, a schengeni hatátoknál lesz ez mindig fokozott probléma.

Újabb kérdésre válaszolva emlékeztetett, a csempészek javarészt Ukrajnából, Romániából és Szerbiából érkeznek. A kormány álláspontja szerint azért nem tudnak érdemben fellépni ebben az ügyben, mert új nemzetközi egyezményre lenne szükség.

Azt azonban a miniszter nem részletezte, amennyiben beazonosítható, egy-egy személy melyik országból jött, akkor pontosan miért nem lehet olyan fogadó országot találni, amelyik az embercsempészek fogvatartásáról gondoskodna, vagy akár az adott büntetés végrehajtását is átvállalná hazánk helyett.

Ahogyan azt lapunk korábban megírta, több mint 2600 embercsempészt tartanak fogva a hazai börtönökben. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közlése szerint az embercsempészek többsége külföldi, elsősorban, közel 400-an románok, de a magyar állampolgárok (csaknem 240 fő) közül olyanok is vannak a fogvatartottak között, akik kettős állampolgárok. Összességében körükben 15-20 különféle nyelvet beszélnek, és való igaz, akad számos beazonosíthatatlan nyelvjárás is. Az embercsempészek létszámának súlyát érzékelteti, hogy már tavaly novemberben legalább öt átlagos magyar börtönt töltenek meg az adatok alapján. Az embercsempészek fogvatartása - különösen a nyelvi nehézségek leküzdése - számos plusz feladatot és többletköltségeket generál a büntetés-végrehajtási szervezet számára. Arra a kérdésünkre, hogy a külföldi embercsempészek minden esetben nálunk töltik-e a büntetésüket, a BVOP azt közölte, "bizonyos jogszabályi feltételek fennállása esetén a fogvatartottak kérelmezhetik, hogy állampolgárságuk szerinti országban tölthessék le a fennmaradó büntetésüket".

(Címlapkép: Rendőrök intézkednek egy embercsempésszel szemben Kiskunmajsa közelében 2021. október 27-én. MTI/Donka Ferenc)