"Gyalázat, ami a Birkózószövetségnél történt"

Nem csitulnak az indulatok, mióta megválasztották Németh Szilárdot az MBSZ élére. Kérdéseinkre Szekeres István, az MBSZ honlapjának távozó főszerkesztője válaszol.

Szekeres István, 44 év közös munka után felmondta az MBSZ-szel megkötött szerződését, többé már nem ő látja el a főszerkesztői feladatokat, nem ő lesz a „sajtóreferens”. Mint írtunk róla, a szövetség elnöki posztját a fideszes Németh Szilárd nyerte el, erről és a váltás okairól kérdeztük Szekeres Istvánt.
 
Először is azt le kell leszögeznünk, hogy a sportág igazi sikerkorszakát éli, mind felnőtt, mind utánpótlás szinten fantasztikus eredményekről számolhatunk be – jelentette ki Szekeres István beszélgetésünk elején, majd hozzátette: a mai magyar birkózásnak nincs gyenge pontja.
 
Ennek ellenére a távozás mellett döntött. Miért? - kérdeztük a távozó szakembert, akinek elnökségi tagságát nem hosszabbította meg a közgyűlés.
 
Egy végtelenül kellemetlen, rossz ízű elnökválasztáson vagyunk túl. Ennek előzménye az volt, hogy korábban a Magyar Birkózó Liga, most pedig a Bacsa Péter által vezetett Új-Szövetség a birkózásért 2015 elnevezésű csoport eldöntötte, hogy személyi változásokat hajt végre a Szövetségben.
 
A helyzet megértéséhez tudni kell, hogy a birkózást kiemelt sportágként támogatja a magyar állam. Ennek feltétele az volt, hogy ebből a pénzből az összes egyesület kapjon új szőnyeget, illetve, hogy a taglétszám a háromszorosára nőjön. Ezeket elérte az MBSZ. Pedig az egyesületek rendkívül kivéreztetett állapotban voltak.
 
Az alapvető konfliktus, hogy ezek a csoportok a támogatások zömét a nagy egyesületeknek akarják odaadni.
 
S miután ezek az emberek hajtották végre ezt a gyalázatos választási procedúrát is, nem vagyok hajlandó velük együtt működni, dolgozni. Nyilván ők sem velem. Felmondtam, ennyi a történet.
 
Sok minden kiszivárgott már a választásról, és erről ír a Facebook bejegyzésében is. Végül is, mi történt?
 
Érdemes erről Növényi Norbert véleményét is elolvasni. A csapatvezetők egy része még csak részt sem vehetett a szavazáson, új arcokat és polgármestert lehetett a közgyűlésen látni. Elképesztő, hogy nem engedték a birkózásban dolgozó embereket dönteni. Amit műveltek, az gyalázatos, azonban jogszerű volt. Ugyanis megtehették az egyesületi vezetők, hogy ne mondjuk technikai vezetőknek, edzőknek adjanak felhatalmazást, mandátumot a tisztújításra, hanem polgármesterek szavazzanak az új elnök személyéről.
 
"Elgondolkodtató, hogy azok az emberek, gondolok itt edzőkre, szakosztályvezetőkre, akikkel nem az a baj, hogy más véleményt alkotnak a szakmáról, a birkózás jelenlegi állapotáról, mert az a szívük joga, gyáván nem álltak ki véleményük mellett, arcukat nem adva, háttérbe vonulva, idegeneknek a birkózó sportban felmerülő gondokat a birkózást egyáltalán nem ismerőknek adták oda a megbízásukat, a szavazati jogukat! Elgondolkodtam azon, hogy vajon ezek az emberek mire tanítják a szülők által rájuk bízott gyermekeket!" (Részlet Növényi bejegyzéséből.)
 
Komplett kampánycsapatok tárgyaltak azokban az önkormányzati hivatalokban, ahol az alapszervezeti szinten többségben voltak a Hegedűs Csaba (az előző elnök – a szerk.) támogatói. Szóval, nem a szakma döntött.
 
Ki találta meg a másikat? Németh az Új-Szövetséget, vagy fordítva?
 
Némethet keresték meg, ez egyértelmű. Erről Bacsa Péter nagyon óvatlanul a Népszabadságnak nyilatkozott is: „azt gondoltuk, hogy sikert csak akkor érhetünk el, ha a politikát is segítségül hívjuk”. Ugyanakkor ez nem pusztán a bevételek újraelosztásáról szól. Az Új-Szövetség nem is a programjának, hanem saját személyi érdekeinek elérése miatt akart embereket megnyerni magának. Tudomásom szerint Bacsa Péter lesz az ügyvezetőelnök, Németh Szilárd pedig kivonul a mindennapi munkából, és átruházza az elnöki teendőket Bacsára.
 
Németh komoly politikai befolyással bír, polgármesterként sok emberhez fűzi bizalmas kapcsolat. Így tudta meggyőzni őket, hogy ragadják magukhoz a mandátumot és szavazzanak a változásra.
 
Alapvetően mi a véleménye a politikusok sportági szerepvállalásáról?
 
Nagyobb szerénységet várnék el tőlük. Németh Szilárdot, polgármesteri ciklusa idején, nem izgatta, hogy a csepeli birkózócsarnok milyen állapotban van, nem zavarta az sem, hogy télen nincs fűtés a létesítményben.
 
A sportági szövetségeknek létesítményfejlesztésre nem volt pénzük, ezt nem lehet az MBSZ számlájára írni. Százharminc egyesületnél volt szükség javításokra, ezeknek az összege 500 millió forintot is felemésztett volna, miközben az MBSZ kasszájában összesen 130-140 millió forint volt. Azok viszont címzett támogatások voltak, világversenyeket, válogatottakat és az utánpótlást is abból kellett finanszírozni.
 
Hozhat több bevételt, támogatást, ha egy ismert fideszes politikus vezeti a szövetséget?
 
Most Csepelen 400 millió forint közpénzért felújítják a csarnokot, ennyi pénze az MBSZ-nek 3 év alatt gyűlt volna össze. Csakhogy ez nem modellezhető, nem lehet minden évben megterhelni a központi büdzsét 400 millióval. Hiányzik a koncepcióból a tervezhetőség, a távlat.
 
Nem hiszem, hogy a 16 kiemelten működő sportági támogatáson kívül jut még a birkózásnak többletbevétel, de persze minden elképzelhető.
 
Azonban, és ez is hangsúlyos: a Hegedűs Csaba által kidolgozott sportágfejlesztési koncessziót a Miniszterelnöki Hivatal, a Sportállamtitkárság és a MOB is a legmagasabbra értékelte, miközben a birkózószövetség juttatta el a szakosztályoknak a legtöbb állami támogatást, ami azt is jelzi, hogy a sportág jól működött eddig is.
 
Lát esélyt arra, hogy visszatérjen a szövetségbe?
 
Ha a Németh Szilárd mögött lévő emberek „eltűnnének”, lenne rá mód, csakhogy ez nem fog megtörténni. Az új alapszabályon dolgoznak, amivel bebetonozhatják magukat. Pedig ami történt, az gyalázatos.
 
Mégis a legnagyobb szívfájdalmat az okozza nekem, hogy ez az egész történet egyáltalán nem méltó a birkózáshoz, ami mindig is az egyenes emberek sportága volt.