Gyanús dolgok a párizsi terror kapcsán

Öngyilkosság, elhagyott igazolvány, félrenéző titkosszolgálat, Moszad és tetszhalott rendőr - döntsön, hogy mit tart igaznak és mit teljes őrültségnek!

Öngyilkos lett a nyomozásban részt vevő egyik rendőr

Szolgálati fegyverével vetett véget az életének az egyik rendőr még szerda este, nem sokkal azután, hogy találkozott a Charlie Hebdo szerkesztőség meggyilkolt tagjainak hozzátartozóival. Helric Fredou negyvenöt éves volt, 1997-től látott el szolgálatot. Életét jelentéskészítés közben oltotta ki, hátrahagyott üzenetről nem tudni.

[[nid:162314]]

Elhagyta az igazolványát az egyik terrorista

Elég hamar közzétette a francia rendőrség a feltételezett elkövetők fényképét és nevét, miután az azonosításukban állítólag az is segített, hogy az egyikük a szerkesztőségben történt mészárlás utáni menekülés során az autóban hagyta a jogosítványát. Miután arról értekeztek különböző szakértők, hogy mennyire látszott a mozgásukon és a lövéseiken a profizmus és a katonai kiképzés, sokan furcsállják, hogy egy ilyen hibát elkövettek. Egyáltalán az is kérdés, hogy egy ilyen bevetésre minek visz magával valaki igazolványt. Az is kiderült, hogy először rossz házszámhoz mentek, maguktól az épületbe sem tudtak bejutni, az emeletet sem tudták, ugyanakkor az nem nevezhető csupán szerencsének, hogy pont szerkesztőségi ülés idején érkeztek (más időpontban főként otthonról dolgoztak a szerkesztők).

[[nid:162316]]

Régóta figyelték őket

Mindkét Kouachit pontosan ismerte a francia titkosszolgálat, hiszen Saïdról ismert volt, hogy a jemeni Al-Kaidánál volt kiképzésen, Chérif pedig börtönben is ült másfél évet "dzsihádista előkészület" miatt. Ráadásul azt is tudták róluk, hogy a 2008-ban terrorista szervezettel való kapcsolattartás miatt bebörtönzött Farid Benyettou imám előadásait hallgatták rendszeresen.

[[nid:162319]]

Az a bizonyos közeli lövés

A legtöbbet az a videó járta körbe az internetet, amin a földön fekvő (egyébként muszlim) rendőrre az egyik terrorista közvetlen közelről rálő. Önjelölt és hozzáértő szakértők egymást túllicitálva értekeztek arról, hogy ha valakit közvetlen közelről egy 7,62 × 39 mm-es karabély lőszerrel fejbelőnek, akkor amellett a föld nemcsak porzani kezd, hanem gyakorlatilag az történik, mintha egy dinnyét ejtenénk le egy háztetőről. Ehhez kéepst még vérfolt sem látszik. Külön érdekesség, hogy a videón ez a párbeszéd is hallatszik: 
 - Te meg akartál bennünket ölni?!
 - Nan, c’est bon chef! (nyersfordításban: Ugyan már, főnök!)

[[nid:162321]]

A zsidók állnak mögötte?

Az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot sejti a múlt heti párizsi merénylet mögött Melih Gökçek, a török főváros, Ankara kormánypárti főpolgármestere. Gökçek szerint a palesztin függetlenség elismerése felé tett nyugati lépések miatt Izrael iszlámellenességet akar szítani a világban. A főpolgármester emlékeztetett arra is, hogy a merénylet óta közel ötven alkalommal támadtak muszlimokra, vagy muszlim imahelyekre.

[[nid:162322]]