Gyászbeszéd a magyar vidék temetésén

A Greenpeace felravatalozta a magyar vidék koporsóját, de üzenet így szól: "Feltámadunk!"

A Greenpeace eredetileg múlt hét hétfőre hirdette meg a demonstrációját, azonban a Párizsban történt terrortámadás miatt egy héttel elhalasztották a magyar vidék "temetését", amelyen hétfőn, a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt, a környezetvédelmi szervezet látványos keretek között felravatalozta a magyar vidék koporsóját. Az aktivisták így tiltakoztak a földárverések ellen, azoknak a gazdáknak és szervezeteknek (pl.: Kishantos) a nevében,
akiktől az elmúlt években sokszor jogtalanul vették el az állami földek bérleti jogát.
Ezzel gazdák százait tették tönkre, megfosztva őket a legelőktől, így közvetve állatok tízezreit küldve a vágóhídra.
 
 
Az egyhetes csúszásnak viszont eredménye is volt, hiszen az elmúlt egy hét tapasztalataiból is jól látszik, hogy valóra vált az, amire a Greenpeace októberben már figyelmeztetett:
az állami földkiárusítás bebetonozza a sokszor tisztességtelen földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlőket, és ezzel talán örökre elveszi a lehetőséget a kis helyi gazdák elől.
A civilszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a földprivatizáció nem garantálja a Natura 2000-es területek természeti értékeinek megőrzését sem (amire már mások mellett a Magyar Természetvédelmi Szövetség is figyelmeztetett), és tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét. 

A Greenpeace elítéli az állami földek ily módon történő kiárusítását.

 
Mint a magyar mezőgazdaság jövőjéért és az ökológiai gazdálkodás elterjesztéséért küzdő független civil szervezet, elfogadhatatlannak tartja, hogy az állami földbérleti pályázatok kiírásai után most az állami földeladás feltételei közé sem került be az ökológiai gazdálkodás előírása vagy legalább annak előnyben részesítése.

De „feltámadunk”

– hangsúlyozta a Greenpeace a ma délelőtt tartott rendezvényén. A szervezet újra megerősítette, hogy nem hagyja elhallgattatni az igazság hangját, sőt másokat is bátorságra biztat: arra, hogy
emeljék fel szavukat a tisztességtelenséggel, jogtalansággal és a pusztítással szemben.
Emlékezetes, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által cinikus módon beperelt Kishantos melletti demonstráció a "Bátorság napja" címmel zajlott, és lám, kiderült: a küzdelemnek mindig van értelme, elnapolták a bírósági tárgyalást (meghátrált az Orbán-kormány a mintagazdasággal szemben).
 
 
A performanszon a Greenpeace leszögezte:
minden eszközével továbbra is harcolni fog nemcsak Kishantos újrateremtéséért, hanem az ország minden kis, családi gazdaságának érdekeiért, a magyar mezőgazdaság fenntartható jövőjéért, amely az ökológiai termelést és egyben a lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátását jelenti.

Búcsúzásképpen "hallgassunk bele" a gyászbeszédbe:

Mit mondhat az ember, aki elveszti anyaföldjét, aki táplálta, akitől mindennapi kenyerét kapta? Kinek sírja el bánatát a gazda, akinek bajszán nem billeg majd morzsa? Kinek panaszkodjon a városlakó, akinek asztalára immár csak a mezőgazdasági nagyüzemek vegyszeres tápláléka jut?