Gyermekvédelmi átvilágítás: két intézményvezetőt találtak alkalmatlannak

Gyermekvédelmi átvilágítás: két intézményvezetőt találtak alkalmatlannak

Lezajlott a pszichológiai alkalmassági vizsgálat, amelyet az Orbán-kormány az elnöki kegyelmi botrányra válaszul indított. Két vezető bizonyult alkalmatlannak, de nem pedofília miatt.

Sokáig titkolta az Orbán-kormány, találtak-e pedofil intézményvezetőt a gyermekvédelmi átvilágításon, és azt sem közölték, derült-e fény szexuális visszaélésekre vagy egyéb problémákra. Több hét hallgatás után a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, Fülöp Attila adott hír az eredményről:

Az állami gyermekvédelmi vezetők átestek a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. (…) A vizsgálatot 273 vezetőnél irányozták elő, közülük – például betegség vagy más ok miatt – 268 vezető vizsgálata zajlott le. Ezek eredményeként elmondhatjuk, hogy a megvizsgált vezetők közül két személyt minősített alkalmatlannak a klinikai szakpszichológusból álló bizottság személyiségzavar miatt

írta posztjában. Hozzátette, a vizsgálat arra is jó, hogy „az ellenőrzött személy számára látható legyen, miben erős, de lássa a gyengeségeit és a korlátait is”.

Nincs itt semmi látnivaló, a rendszer tökéletesen működik – papíron

A pszichológiai vizsgálat elsődleges célja a „gyerekek védelmének legmagasabb szintű szakmai garanciájának biztosítása” volt. A Népszava az egyik érintett vezetőtől megtudta, hogyan zajlott az átvilágítás.

A Fidesz-kormány jóvoltából tavasszal indult vizsgálatok első fordulója kétnapos volt, ekkor főként vezetői kompetenciákkal kapcsolatos teszteket töltöttek ki az intézményvezetőkkel. A második fordulóban egy 500 kérdéses amerikai személyiségtesztet kaptak, amelyben a többi között arra kellett igaz-hamis választ adni, hogy

„fél-e a sötétben, lenne-e könyvtáros, vagy vadász, előfordul-e, hogy nyom a halántéka vagy szúr a feje, illetve egyedülálló, vagy párkapcsolatban él”.

A teszt után egy klinikai szakpszichológus a magánéletéről és szakmai életútjáról kérdezte, és arra is válaszolnia kellett, hogy töltött-e le pedofil tartalmú videókat, esetleg nézegetett-e ilyen témájú képeket. A pszichológus állítólag azt is mondta, bátran és őszintén válaszolhat a kérdésekre, mert

az elhangzottak köztük maradnak.

Ezek alapján erősen kérdéses, hogy a kormányzati átvilágítás mennyire volt jó arra, amire eredetileg kitalálták. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke korábban azt mondta:

miközben a törvényalkotók célja a pedofilok kiszűrése, a közelmúltban több ismertté vált elkövető egy ilyen teszten biztosan nem bukott volna meg, hiszen volt közöttük, aki rendszeresen látogatta az egyházat, vagy éppen sporteseményre vitte a gyerekeket.

A vizsgálat szerint tehát nincs pedofil intézményvezető Magyarországon – vagy csak a hálószobában leskelődő, magánéletet sértő kormány módszere nem volt megfelelő.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)