Balog Zoltán szerint Orbán nem tudott róla, hogy kegyelmet jár ki K. Endrének

Balog Zoltán szerint Orbán nem tudott róla, hogy kegyelmet jár ki K. Endrének

Novák Katalin milliókkal támogatta a még mindig püspök Balog Zoltán szívügyeit.

A református püspöki székéről mai napig le nem mondó Balog Zoltán múlt szerdán Cegléden avatta fel a Molnár Mária Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon új tagintézményét, mely mintegy száz millió forint értékben valósult meg. A Gulyáságyú Média pedig egész nap rá várt, mire mikrofonvégre kapta, de akkor Balog azt mondta, ő nem hívta őket ide.

A stábjukat nem engedték be a rendezvényre, csak az utcán kérdezhették a fideszes püspököt, aki azért néhány választ adott.

A videós interjúban azt kérdezték:

szükséges volt-e Orbán Viktor miniszterelnök hozzájárulása, vagy csak tájékoztatnia kellett-e ahhoz, hogy kegyelmet járhasson ki a bicskei pedofilügy bűnsegédjének, K. Endrének Novák Katalin korábbi köztársasági elnöknél?

Balog azt felelte, Orbán nem tudott róla, hogy kegyelmet járt ki K. Endrének.

Balog Zoltán és Novák Katalin számtalan közös, gyakran csak kettesben zajló utazásai kapcsán is érdeklődött a lap, ugyanis nagyon súlyos felvetéseket merülnek fel a püspök és a volt köztársasági elnök asszony kapcsolatának jellegéről.

Novák Katalin forintmilliókat felölelő nagylelkűsége

A hivatalban lévő

Sulyok Tamás mellett idén Novák Katalin, Áder János, Schmitt Pál és Kövér László is 73-73 millió forintból gazdálkodhat.

Tudniillik a Telex emlékeztetett, a hivatalban lévő köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a volt államfők 2012 óta éves keretet kapnak a központi költségvetésből, hogy azt az általuk kiválasztott alapítványoknak és civil szervezeteknek adományozzák.

A februárban lemondott köztársasági elnök asszony tavaly több olyan szervezetet is támogatott, amelyek közeli bizalmasaihoz, elnöki tanácsadóihoz köthetők. A teljes keretét fel is használta 41 szervezet közt elosztva. Jogszabályilag csak párt vagy párthoz fűződő szervezet nem támogatható.

A legnagyobb összeget, 8 millió forintot a Magyar Református Egyház alapítványa, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány kapta a kárpátaljai Borzsa vári hagyományőrző csoport és tehetséggondozó iskola működésének támogatására. A szervezet Facebook-oldalán a mai napig Novák Katalin szerepel a borítóképen, a fotó a köztársasági elnök 2023. augusztusi kárpátaljai látogatásán készült

- írta a lap.

Ez pedig azért is érdekes, mert a püspöki székétől nem, csak a zsinati elnöki posztjától megváló Balog Zoltán áll az alapítvány anyaszervezete, a Magyar Református Egyház élén. De Novák támogatta még a Balognak szintén kedves Baár-Madas Alapítványt, a Baár-Madas Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium alapítványát is. Ennek ugyancsak a református egyház a fenntartója.

A most államfő Sulyok Tamás még nem jótékonykodta túl magát, ezt az év második felére hagyja. A februárban megválasztott köztársasági elnök eddig csak 250 ezer forintot költött el a 73 milliós keretéből. A régi hagyományt folytatva a „Szép Magyar Könyv” verseny köztársasági elnöki különdíját támogatta. Ellenben az egykori államfők nem húzzák az időt, Áder János már gyorsan elszórta a 2024-es kerete nagy részét. Áder 65 millió forintot adott a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének és 6 milliót a Hungarokult Kulturális és Zenei Egyesületnek. Elődje, Schmitt Pál pedig 31 milliónál jár idén.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesén MTI/Szigetváry Zsolt)