Gyilkolni akart a Quaestor közmunkás-vezérigazgatója

Korábban gyilkossági kísérlet miatt ült a Quaestor élére helyezett közmunkás, akivel elvitetnék a balhét. Úgy tűnik, Tarsoly mégsem ússza meg.

A napokban a hvg.hu kiderítette, hogy Tarsoly Csaba, felesége és apja is eltűnt a Quaestor-birodalom legnagyobb cégének éléről a legújabb cégbírósági adatok szerint, helyére a 2500 lelkes Tápióságon élő Orgován Béla került. Az illetőről a sajtó kiderítette, hogy korábban nagyjából sehol sem dolgozott, közmunkás volt, középfokú végzettsége sincs, de a falubéliek még abban sem biztosak, hogy elvégezte a nyolc általánost. Nemrég dicsekedni kezdett azzal, hogy Pesten kapott munkát, amihez egy szürke Opelt is adtak neki.

A Blikk most azt is kiderítette, hogy Orgován Béla korábban börtönben is ült: üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt 9 hónapot, majd emberölés kísérlete miatt 4 év 3 hónapot.

A helyiek nem hitték el, hogy kerülhetett Orgován a százmilliókat kezelő brókercég élére. A dolog most már világossá vált: a húzás egyes jogi vélemények szerint megfelelő lehet arra, hogy a cég valódi vezetői megússzák a felelősségre vonást. Az ügy lényege, hogy a céget eladják annak az Orgovánnak, akinek semmi vesztenivalója nincs, a szerződésbe pedig azt is belefoglalják, hogy a vevőnek tudomása van a cég tartozásairól. Tarsolyék így megszabadulnak a tartozástól, Orgován pedig némi juttatásért elviszi a balhét.

Kattanhat a bilincs

Nem biztos ugyanakkor, hogy Tarsoly Csaba ennyivel megússza: a Hír24 tegnap kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy az üzletember két napon belül előzetes letartóztatásba kerülhet. A portál információi szerint erőteljes politikai nyomás nehezedik a nyomozóhatóságra, hogy a Quaestor-ügy összes gyanúsítottján mielőbb kattanjon a bilincs.

Biznisz a külüggyel, és egy rejtélyes öngyilkosság

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezetébe tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 3,8 milliárd forintnyi államkötvényt tartott a Quaestornál vezetett értékpapírszámláján, amelyet a brókercég összeomlásának a napján, az utolsó előtti pillanatban, március 9-én vettek ki. A külügy részéről később azt állították, nem volt semmiféle belső, törvénytelen információjuk arról, hogy a cég össze fog omlani, a pénzt jó érzékkel azért vették ki, mert nem látták biztosnak a brókercégek működését.

A Népszabadság ennek kapcsán Szijjártó Péter külügyminiszter és Tarsoly Csaba kapcsolatát firtatta. Mint írják, Tarsoly vállalkozásai évek óta rendszeres támogatást kaptak Szijjártó Pétertől. A külügy közleményben ismerte el, hogy Szijjártó „1998 óta képviselő volt Győrben, ahol az önkormányzat sport albizottságának elnöke is volt, így természetes, hogy ismeri a Győrben sportbefektetéssel rendelkező Tarsoly Csabát. Ezen kívül a Quaestor-csoport külgazdasági tevékenységet folytatott, így az is természetes, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatban volt vele, ahogyan több száz más, külkereskedelemmel foglalkozó céggel.” A lap információi szerint Szijjártó 2014 tavaszán-nyarán a minisztérium döntéshozatalába beavatkozva fúrta meg a VFS Global nevű, londoni székhelyű multinacionális céget, amely a moszkvai magyar vízumközpont üzemeltetésének fő várományosa volt, helyettük a Quaestor kapta a megbízást.

A lap beszámol egy rejtélyes öngyilkosságról is: egy nappal a Quaestor öncsődje után elhunyt Szilágyi András, aki egy 2014. decemberi MTI-jelentés szerint a külügyi tárca beruházási főosztályvezetője volt. A Bem téri folyosókon terjedő pletykák szerint önkezével vetett véget életének.