Gyógyírt kell találni Európa szétesettségére - Vona Gábor a Brexitről

A Jobbik elnöke szerint a mostani kulturális-politikai diktatúrának mennie kell.

"Az utolsó napokban olyan mértékű volt már a nyomás a bennmaradás oldalára, hogy azt gondoltam ennek hatása lesz"

- e szavakkal fejtette ki a legerősebb ellenzéki párt vezére, miért nem gondolta, hogy tényleg sikerülhet a briteknek az elszakadás. Hozzátette, hogy a maradási kampányhoz, adófizetői pénzből finanszírozott hirdetések révén, még a magyar kormány is hozzájárult.

Vona szerint a rendkívül szoros részeredmények ismeretében nem lehetett biztos végkifejletet jósolni, most pedig a legfontosabb, hogy a következményekkel és a feladatokkal foglalkozzunk.

Európának változnia kell

Ugyanakkor kifejtette, hogy a diagnózis felállítására is szükség van ahhoz, hogy gyógyírt találjunk az európai szétesettségre:

"Az Európai Unió szétesettségének a Brexit nem oka, hanem okozata. Meg kell néznünk, miért is van ilyen szétesett állapotban ez az Európai unió, miért hagyta el az egyik legnagyobb befizető."

Hozzátette:

"Ha megtaláltuk az okokat, akkor utána nyilvánvalóan valamit változtatni kell. Ez ráadásul Magyarország érdeke is, föl kell fedeznünk a lehetőséget ebben a helyzetben."

Ezért van gödörben a kontinens

A Jobbik elnöke a következőkben látja a kontinens és Európa jelenlegi válságának okait:

"Ez a közösség egy gazdasági és kereskedelmi szövetségnek indult, az a projekt támogatható és a polgárok szimpátiáját élvezni képes lehetett volna. Ám amikor már egy politikai, vagy egy kulturális diktatúráról beszélünk (...), ez természetesen ki fogja váltani a tagállamok ellenérzését."

A pártelnök szerint az is a szimptómák közé sorolható, hogy az unió egyik közelmúltbéli problémáját sem volt képes megoldani, kezdve a tagállamok közti egyenlőtlenséggel, a pénzügyi válságon át, egész az ukrán konfliktusig.

A kelet-nyugat törésvonal kapcsán elmondta:

a Kelet-európai tagállamokban az emberek ugyanazért a munkáért jóval kevesebbet pénzt kapnak, miközben a boltokban ugyanazokon az árakon vásárolnak, mint nyugaton, ami tarthatatlan.

Vona szerint a legsúlyosabb csapást mégis a migráció mérte a jelenlegi struktúrára:

"(Az unió) vezetői ezt a válságot nemhogy enyhíteni nem tudták, hanem részben maguk voltak az okozói. Ennyi probléma és megoldatlan kérdés után (...) ne lepődjünk meg, hogy Nagy-Britannia a kilépés mellett döntött."

A megoldás

A Jobbik elnöke szerint az uniót gazdasági-kereskedelmi szövetséggé kellene visszaalakítani, és az Európai Egyesült Államok helyett a Nemzetek Európáját kell létrehozni.

A nemzeti párt évek óta ezt az álláspontot képviseli, amire a Brexit csak ráerősített.