Gyöngyösi Márton ellenzi az EU migrációs paktumát

Gyöngyösi Márton ellenzi az EU migrációs paktumát

A Fidesz félretájékoztatása pedig olyan, mintha olajat locsolgatnánk a tűzre - szögezte le a Jobbik elnöke és EP-képviselője az N1TV-nek.

A migránsok európai elosztását, és a bevándorló vendégmunkások hazánkba telepítését is ellenzi Gyöngyösi Márton. A Jobbik-Konzervatívok elnöke és EP-képviselője szerint a jelenlegi helyzet iszonyatosan veszélyes Nyugat-Európában, bár hozzátette, hogy a letelepedési kötvénybiznisszel az Orbán-kormánynak fegyverkereskedőt és terrorizmusért körözött személyt is sikerült már Magyarországra hoznia. A jobbikos politikus szerint beszédes, hogy a magyar miniszterelnök inkább Vlagyimir Putyin kezét rázogatja, ahelyett, hogy az EU tagállamaival közösen keresne megoldást a felmerülő problémákra - derül ki az N1TV interjújából.

Nagy vitára került sor az Európai Parlamentben, ahol Ursula von der Leyen bizottsági elnök is felszólalt az izraeli-palesztin konfliktus kiértékelése kapcsán - számolt be a múlt héten történtekről Gyöngyösi Márton, hozzáfűzve, hogy az orosz-ukrán háború és Hegyi-Karabah ügyét is napirendre veszik majd a Tanács ülésén.

Elsöprő többségben vannak azok a hangok, amelyek Izrael mellett állnak ebben a nehéz időben és ebben a konfliktusban

- fogalmazott stábunknak a Jobbik elnöke.

Gyöngyösi elmondta, az EP többsége szerint ilyen nehéz helyzetben Izraelt megilleti az önvédelem joga, elítélték a Hamász támadásait és a civilek megölését, megkínzását, valamint túszul ejtését. Felszólították ugyanakkor Izraelt, hogy a nemzetközi jogra legyen tekintettel, ahogy a polgári lakosság életére is.

A legfontosabb kritikája az EU-val kapcsolatban az, hogy miközben sorjáznak ezek a konfliktusok, amelyek Európában, illetve annak határán zajlanak, ezekhez az unió nagyon rosszul viszonyul. Mintha nem lenne jelen ezen konfliktusok rendezésében, miközben Európának kéne a legerőteljesebben képviselnie az érdekeit. Olybá tűnik, mintha Ursula von der Leyen és Josep Borrell tevékenysége abból állna, hogy odamegy, és szelfizik egyet, statementeket mond, de a tárgyalásokban nem vállal részt

- fejtette ki a jobbikos EP-képviselő, aki szerint a Bizottságnak a kommunikációja is kaotikus.

Gyöngyösi felidézte, a közel-keleti háború kirobbanásakor Várhelyi Olivér kormánypárti uniós biztos olyat nyilatkozott, amire nem kerülhetett volna sor, miszerint megvonták volna a palesztinoktól az EU-s forrásokat. A Jobbik vezetője azonban jelezte, nincsenek olyan források, amiket meg lehetne vonni, másrészt az efféle nyilatkozatok tovább bonyolítják az amúgy is komplex helyzetet.

Olyan, mintha olajat locsolgatnánk a tűzre.

Az uniós migrációs paktum és a bevándorlás kapcsán Gyöngyösi Márton elmondta, erről most még tárgyalnak. A Fidesz idehaza hallható propagandáját hallgatva sokakban élhet az a kép, hogy ez a vita már lezajlott, holott még nem volt róla végszavazás, tehát nem született még végleges döntés - tette egyértelművé.

Jelezte, jelenleg mindenki azon dolgozik, hogy még ebben a ciklusban, azaz júniusig legyen egy olyan paktum, amely minden tagállamnak elfogadható. Hozzátette viszont azt is, hogy ez nagyon nehéz lesz, mivel egyes tagországok jóval kitettebbek a migráció nyomásának, főként a mediterrán térségben.

Az olaszoknak, a spanyoloknak, vagy épp Dél-Franciaországnak alapvető érdeke, hogy a migránsok tömegeitől minél gyorsabban meg tudjon szabadulni - fejtette ki a Jobbik elnöke.

Gyöngyösi megjegyezte, hogy egy a szolidaritást előtérbe helyező passzus értelmében

🔵 a tagállamoknak vagy az adminisztrációs teherből kell részt vállalniuk, vagy

🔵 anyagi támogatásban részesítik a bajban lévő országokat, vagy

🔵 kvóta alapján átvesznek migránsokat.

Ezt azonban a Jobbik EP-képviselője nagyon rossz megoldásnak tartja, mivel ez így vagy úgy, de a migránsok tömeges Európába való bejutását segíti elő. Ezzel szemben le kell szögezni, hogy

Nyugat-Európa vonatkozásában elhibázott volt a bevándorláspolitika már az '50-es, '60-as években

- rögzítette Gyöngyösi Márton, aki szerint ennek negatív hatása most érhető tetten, egy ilyen háborús helyzet idején.

Emlékeztetett, hogy jelenleg több helyütt is tüntetnek muszlimok nyugati tagállamokban a palesztin oldal mellett kiállva.

Úgy látja, ez el kellene, hogy gondolkodtasson mindenkit, hogy érdemes-e ezt a nyomást tovább növelni ezzel a migrációs paktummal.

“Én ellenzem ezt a paktumot addig, amíg ez a bizonyos passzus benne van. Kvótákat nem szeretnék látni”

- hangsúlyozta a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselője, hozzátéve: az rendben van, hogy segítünk a papírmunkában és a határok ellenőrzésében támogatást nyújtunk egymásnak, de az, hogy az ide érkezett migránsokat minél előbb “szétdobjuk” az Európai kontinensen, az roppant mód veszélyes.

Akárcsak az, hogy miközben szerinte szavak szintjén ez ellen harcol a magyar kormány, közben Magyarországon egészen másképpen is jelentkezik ez a probléma a letelepedési kötvényekkel és a körözött terroristák behozatalával - elég csak például Gait Faraonra gondolni -, akik pénzért megvásárolták a hazánkban való letelepedés jogát, amihez schengeni vízumot is kaptak.

Gyöngyösi Márton ide sorolta még a hazai börtönökből szélnek eresztett 1400 embercsempészt is, akik elősegítik és hathatósan támogatják ezeket a folyamatokat, illetve a félmillió, többnyire muszlim migránsmunkás behozatalát is. Felidézte, ugyanígy kezdődött a történet Nyugat-Európában, például Németországban is, és látató, hova vezetett az elhibázott bevándorláspolitika és a Willkommenskultur. Az ellenzéki politikus szerint jó lenne tanulni ebből és nem elkövetni ezeket a hibákat.

Mint ismert, Navracsics Tibor nemrégiben egy novemberi dátumot lőtt be az uniós pénzek érkezése kapcsán. A Jobbik-Konzervatívok elnöke úgy látja,

a területfejlesztési miniszter megnyilvánulásai inkább már komédiába illőek, ugyanis elmondása szerint mindig éppen 1-2 hónapra vagyunk attól, hogy lehívhatóak legyenek az EU-s források, amit lassan már egy éve hallgatunk.

Kiemelte: a források egész biztosan nem fognak megérkezni a magyar emberekhez és nemcsak azért, mert az Orbán-kormány ezeket tendenciózusan lenyúlja, hanem egész egyszerűen azért, mert az EU nem fogja utalni a pénzeket.

Gyöngyösi kifejtette, a jogállamisági rendszer, amin belül most a pénzek odaítélését vizsgálják, dióhéjban úgy működik, hogy azon országok, amelyek megsértik vagy veszélyt jelentenek a működésük által az Európai Unió költségvetésére, azoktól a forrásokat vissza lehet tartani. Leegyszerűsítve mindez azt jelenti, hogy ha korrupt vagy és felmerül annak a gyanúja, hogy ezek a pénzek nem oda jutnak, ahová ezeket juttatni kellene, akkor az Unió visszatartja, merthogy ezáltal sérül az Európai Unió költségvetése, illetve az uniós adófizetői polgárok érdeke.

Ezzel, hogy a két ügyet összekötik, ez kifejezetten egy korrupciós kérdéssé vált. Az unió pedig nagyon komolyan veszi a korrupciót.

A Jobbik EP-képviselője felidézte, ebben a ciklusban állították fel a román Laura Codruța Kövesi vezette Európai Uniós Ügyészséget, amihez Magyarország a mai napig nem csatlakozott. Szerinte ez már önmagában egy olyan jel, ami azt mutatja, hogy a magyar kormány nem szeretné azt, hogy az EU számára transzparens legyen az uniós források kifizetése.

Jól látható, hogy az Európai Uniós folyamatosan jelzi és különböző eljárások keretében transzparenciát követel az Orbán-kormánytól, lásd a Tiborcz István-féle Elios-ügyet, de hiába, mivel a magyar ügyészség még a nyomozást sem hajlandó elindítani.

Beszédes az is, hogy

a magyar miniszterelnök nem az Európai Tanács ülésén vesz részt, hanem Pekingben, az Egy övezet, egy út (ami az Európai Unió kínai alternatívája) agendáján belül a katonai agressziót végrehajtó Vlagyimir Putyin kezét rázogatja és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előtt hajlong, az olyan kép, amit az Európai Unióban nem tudnak értelmezni, vagy ha igen, akkor úgy dekódolják, hogy Orbán Viktor nem tekinti magát és az országát az Unió részének.

Gyöngyösi Márton szerint úgy tűnik, hogy Orbán Viktor azon dolgozik, hogy Magyarországot kivonszolja az Európai Unióból. Az EU-ban a magyar kormányt korruptnak tekintik és igyekeznek minden olyan mechanizmust létrehozni, amivel Orbán Viktor működését kontroll alatt tudják tartani.

(Címlapkép: N1TV)