Az EP új állásfoglalást fogadott el: a Hamászt meg kell semmisíteni

Az EP új állásfoglalást fogadott el: a Hamászt meg kell semmisíteni

Közben folytatódnak az Izrael elleni rakétatámadások a hadsereg közlése szerint.

A Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai újabb rakétákat lőttek ki izraeli településekre - közölte az izraeli hadsereg csütörtökön.

Askelónban és más, a határhoz közeli városokban is megszólaltak a csapásra figyelmeztető szirénák.

Ezt megelőzően az övezetből tizenöt órája nem érkezett újabb rakétatámadásról szóló jelentés - írja az MTI.

Az izraeli-palesztin háború október 7-i kezdete óta a palesztin fegyveresek többfrontos, váratlan támadással rakéták ezreit lőtték ki Izraelre a Gázai övezetből, ezzel több mint 1400 ember halálát okozva. Az ezek megtorlásául Izrael által indított légitámadásokban az övezetben eddig 3500-an haltak meg palesztin tájékoztatás szerint.

Azóta az Egyesült Államoktól az Egyesült Királyságig számos nyugati ország vezetője egyeztetett a zsidó állam vezetőivel, és akár személyesen ellátogatott Izraelbe.

Az EP állásfoglalásban ítélte el a Hamász-támadást, de a nemzetközi humanitárius jogra is figyelmeztet

Mindeközben csütörtökön az Európai Parlament (EP) 500 igen szavazattal, 21 nem ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban határozottan elítélte a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet brutális támadásait, és kifejezte támogatását Izrael és népe iránt.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők rögzítették:

a Hamászt meg kell semmisíteni, és a terrorszervezet által ejtett túszok szabadon bocsátását azonnal el kell érni.

Ugyanakkor az EP-képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy noha Izraelnek megvan a joga az önvédelemhez, hadműveleteiben szem előtt kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot.

"A Hamász támadásai és az ezekre adott izraeli válaszok az erőszak ördögi körének megerősödéséhez vezetnek a térségben" - olvasható az elfogadott szövegben. A képviselők ezért a harcok "humanitárius célú szüneteltetésére" szólítottak fel, és hangsúlyozták, hogy a civilek - köztük az ENSZ dolgozói, az egészségügyi dolgozók és az újságírók -, valamint a polgári infrastruktúra elleni támadások a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik.

Az EP elítélte a Gázai övezeti Al-Ahli baptista kórház elleni keddi támadást, és a nemzetközi jog alapján független vizsgálatot követel annak megállapítására, hogy háborús bűncselekmény történt-e. Hangsúlyozták:

különbséget kell tenni a palesztin nép törvényes törekvései és a Hamász terrorszervezet tettei között.

A képviselők sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy folytassa és növelje a térség civil lakosságának nyújtott humanitárius segítséget.

EP: az EU-s pénzek ne juthassanak terroristákhoz!

Az állásfoglalás határozottan elítélte továbbá, hogy Irán támogatja a Hamászt és más terrorista csoportokat a Gázai övezetben. A képviselők sürgetik, hogy a Forradalmi Gárda nevű iráni elitalakulatot és a Hezbollah libanoni síita mozgalmat vegyék fel a terrorista csoportok EU által nyilvántartott listájára, és követelik, hogy vizsgálják ki Irán, Katar, valamint Oroszország szerepét a terrorizmus régióbeli finanszírozásában.

A testület tagjai a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segítségnyújtás fokozására szólítottak fel, viszont arra kérték az Európai Bizottságot:

alaposan vizsgálja felül a palesztinoknak és a régiónak nyújtott uniós pénzügyi támogatásokat annak érdekében, hogy uniós pénzek sem közvetlenül, sem közvetve ne juthassanak terroristákhoz.

Az EP hangot adott aggodalmának amiatt, hogy a Hamász Izrael elleni támadásának kezdete óta megsokszorozódtak az antiszemita megnyilvánulások és atrocitások. Felszólította az Európai Bizottságot és valamennyi uniós országot, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a kontinensen élő zsidók biztonságának garantálása érdekében.

(Címlapkép: A Gázai övezet határában állomásozó izraeli katonák Dél-Izraelből fotózva 2023. október 19-én. MTI/EPA/Abir Szultan)