Össze kell fognunk a demokrácia védelméért – mondta Gyöngyösi Márton egy nemzetközi háttérbeszélgetésen

Össze kell fognunk a demokrácia védelméért – mondta Gyöngyösi Márton egy nemzetközi háttérbeszélgetésen

Nemzetközi háttérbeszélgetést tartott Gyöngyösi Márton, a Jobbik Európai Parlamenti (EP) képviselője, amelyen beszámolt a nemzetközi sajtónak és a megjelent nagykövetségi képviselőknek arról, hogy a Jobbik miként látja a magyar kül-, és belpolitikát, valamint, hogy miképpen képzelik el a választások utáni első időszakot egy ellenzéki győzelem esetén.
Gyöngyösi azzal kezdte, hogy ismertette azt a különleges helyzetet, amelybe a magyar ellenzék került. Úgy látja, hogy bár az ellenzéki pártok nem értenek egyet minden kérdésben, de felismerték azt 2018 végén, hogy önmagában egyetlen pártnak sincs esélye a Fidesz által kiépített választási rendszerben, így össze kell fogniuk „a demokrácia védelméért”.

„Ez nem volt egy egyszerű folyamat, hiszen egy valós jogállamban ezek a pártok, amelyek most összefogtak, maximum a választási eredmények után állnának össze. Magyarországon azonban már a választások előtt kénytelenek voltak koalíciót alakítani”

– magyarázta az EP-képviselő.

Gyöngyösi szerint az összefogás próbája volt az önkormányzati választás, azonban ott sokkal inkább számít a helyi ismertség, sok a civil jelölt és a választók helyi embereket keresnek helyi problémák megoldására, ezért a valódi tesztet a most következő országgyűlési választás fogja adni.

Az EP-képviselő elmondta, hogy sokáig kérdéses volt a közös lista, mert nem tudták a pártok, hogy a szavazók mennyire fogadják majd el ezt, de az ellenzéki politikusok felismerték, hogy a sokszínűségből adódóan nem egymással kell harcolniuk, hanem ki kell egészíteniük egymást.

Az előválasztás és a demokrácia sikerét mi sem mutatja jobban, hogy hiába sorakozott fel hat ellenzéki párt, komoly infrastruktúrával a háta mögött, mégis egy „kívülálló” civil jelölt lett a befutó. Igaz, ez egy oldalról tovább bonyolítja az ellenzék, helyzetét és Gyöngyösi is elismerte, hogy van valamiféle igazság azokban a kritikákban, amelyek szerint lassan reagál az Egységben Magyarországért pártszövetsége, de kompromisszumokkal kiküszöbölhetőek ezek a problémák.
Gyöngyösi felhívta arra a figyelmet, hogy egy civil szervezet, az Unhack Democracy megvizsgálta a 2018-as választásokat és feltárta a csalásokat, amelyekből az ellenzék fontos következtetéseket vonhat le a felkészüléshez. A vizsgálat arra is rámutat, hogy az ellenzéki pártok nem rendelkeztek megfelelő számú szavazatszámlálóval és felügyelővel, így idénre minden választókerületbe legalább két biztost szeretnének delegálni.

A jobbikos politikus úgy látja, hogy a választókat általában, csak az őket közvetlenül érintő témák mozgatják meg, azonban ez a mostani választás kivételt képez ez alól, mert sokan érzik, hogy most áprilisban az fog eldőlni, hogy Magyarország a nyugati utat választja, amelyet már Szent István óta követünk, vagy a diktatúrák által fémjelzett keleti utat. Gyöngyösi szerint fontos, hogy erre minél több ember figyelmét felhívjuk.

A külpolitikára rátérve az EP-képviselő kifejtette, hogy Magyarországnak a fekvése miatt elengedhetetlen volt mindig is, hogy egyensúlyozzon Oroszország és Európa között, azonban a mostani ukrán helyzet egyértelműen megmutatta, hogy melyik ország hol áll a nemzetközi porondon.

„A magyar kormány álláspontja világos”

– jegyezte meg Gyöngyösi, aki szerint fel kell tenni Orbánnak azt a kérdést, hogy kik a valódi szövetségesei, a NATO és az Európai Unió, amelyeknek tagjai vagyunk, vagy a keleti diktátorok.

A mostani választásra visszatérve Gyöngyösi elmondta, hogy nagyon egyszerű lesz az idei választás, abból a szempontból, hogy lényegében egy az egyben mérkőzik meg a kormánypárt és az ellenzék jelöltje. Úgy gondolja, hogy az ellenzéknek három erős eszköz van a kezében a Fidesszel szemben. Az egyik ilyen az a felkészülés, ami az előző választások hibáinak elemzéséből származik. Másik és egyik legfontosabb ellenzéki fegyver az az, hogy a kampány minden részvevője „kimegy az utcára és személyesen beszél a választókkal”. Gyöngyösi szerint ez az a munka, amit a Fidesz nem tud pénzzel kiváltani. A harmadik ütőkártya az ellenzék kezében az a nemzetközi figyelem, ami a magyar választásokra esik, ugyanis minden környező ország tudja, hogy sok múlik azon, hogy Magyarország melyik irányba indul el.

Az EP-képviselő felhívta arra a figyelmet, hogy a Fidesz már most készíti elő a narratívát a vereségük esetére, miszerint külső beavatkozás miatt vesztették el a választást. Az ellenzéknek emiatt egyebek mellett arra is fel kell készülnie, hogy a Fidesz felfűti szavazói és tüntetéseket fog szervezni. Gyöngyösi szerint azonban az új kormány legfontosabb feladata egy új alkotmány létrehozása lesz. Amennyiben ehhez nem sikerül kétharmados többséget szerezni, akkor népszavazás útján kell érvényt szerezniük a választók akaratának.