Magyar siker! Gyurcsány Maóval, Pol Pottal és Mobutuval a világ legpocsékabb vezetői között

Lárifári!

William Easterly, és Steven Pennings nemrégiben publikát kutatását az Index vette górcső alá. A két szakember három különféle adatbázis alapján állította össze a dicsőség-és szégyenlistákat.

Ebből kettőben Gyurcsány a 25 legrosszabb vezető közé került.

A tanulmányban azt vizsgálták, hogy egy-egy politikus regnálása milyen hatással volt hazája GDP-növekedésére. Azt tehát nem vették figyelembe, hogy általában véve milyen jó, vagy rossz volt élni egy-egy vezető regnálása alatt - például egy gazdaságilag sikeres diktatúrában, vagy egy igazságtalan jövedelemeloszlású demokráciában szárnyaló gazdaság mellett is tömegeket nyomoríthatnak meg, vagy élhetnek nyomorban. 

A kutatás tehát messze nem mutatja meg a teljes valóságot, ám annak egy fontos szeletét azért igen. És ebben a tekintetben viszont kifejezetten alaposak voltak a szerzők. Figyelembe vették azt is, ha egy adott régióban eleve pörgött a gazdaság, vagy a vizsgált országban már régóta magas volt a növekedés, esetleg az illető politikus kormányzása idején nem volt egyenletes a fejlődés. Ezek a tényezők mind lejjebb sorolták egy-egy vezető teljesítményét, hiszen azt jelentik, hogy vagy nem igazán rajta múltak a dolgok, vagy nem nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt. 

Nézzük elsőként a Világbank fejlesztési indikátorai alapján összeállított lajstromot! E szerint

a világ legeredményesebb vezetője a Zöld-foki Köztársaság élén 1991 és 2000 között álló Carlos Veiga volt, akinek regnálása idején évi 3,8%-ot nőtt a nemzeti össztermék.

Hogy a pusztán GDP-re épülő felmérések mennyire furcsa eredményeket tudnak hozni, azt jól mutatja, hogy a legjobbak közé került a hetvenes évek brazil katonai diktátora, Emilio Medici, vagy

a Paragayt 1954-től 1989-ig vaskézzel irányító Alfredo Stroessner, akinek uralma alatt több ezer ellenzékit öltek meg, de a szárnyaló gazdaság ellenére is nyomorgott az ország lakosságának nagy része. 

 

 

 

Kicsit egyszerűbb ügynek tűnik a legrosszabb vezetők listája, ide azért tényleg csak igazi pancserok és/vagy gazemberek kerültek fel. A lista élén a Ciprus gazdaságát a kétezres évek végén padlóra küldő Dimitris Christofias áll, aki egyébként

az Európai Unió történetének egyetlen államfője volt, aki deklaráltan kommunistának vallotta magát.

A hazájukat tönkre tevő vezetők között előkelő helyre került az Indonéziát függetlenné válásától 1967-ig irányító Sukarno, a Zairét három évtizedes országlása alatt földi pokollá tevő Mobutu, a Nicaraguát az utolsó vasig kifosztó Somoza, és a világtörténelem egyik legvéresebb kezű mészárosa, Ma-Ce-tung is. 

És most jön a magyar siker: 

a 21. helyen ott figyel Gyurcsány Ferenc, aki évi másfél százalékos zuhanást produkált Magyarország élén. 

A retorika őszödi professzora olyan nagy neveket előzött meg, mint az "afrikai szocializmus" egyik prófétája, Kenneth Kaunda zambiai (a listán tévesen Zimbabwe van megadva) diktátor, vagy a Mexikót az azóta is tomboló drogháborúba taszító Felipe Calderon. 

 

 

 

Ám egy másik adatbázisra támaszkodó lista szerint Gyurcsány gyütt szerepel a legrosszabbak között Pol Pottal, és

pocsékabb vezető volt, mint Ma-Ce-tung.