Ha baj van, így hívjon mentőt!

Mindig segítenünk kell, ha mi magunk nem tesszük meg, akkor milyen alapon várjuk el ezt másoktól?

Pár hete, egy Budapesten az utcán rosszul lett középkorú férfi, azért halt meg, mert nem hívtak neki időben segítséget. Illetve, aki felhívta a mentőket, nem volt túlzottan együttműködő és a mentésirányítóra nemes egyszerűséggel rácsapta a telefont, majd a visszahívásokra sem reagált. Nyolc perccel később egy újabb hívás érkezett, ugyanehhez a férfihez kértek segítséget. Akkor azonban már késő volt.

Sajnálatos módon nem egyedi esetről van szó, legalábbis ez derült ki egy, a lapunknak nyilatkozó neve elhallgatását kérő mentős beszámolóiból. Sokan nem tudják, hogyan kell cselekedni egy ilyen esetben. Mi megpróbáljuk összefoglalni, mit kell tennie, ha baj van.

Így hívjon mentőt!

Ha tényleg nagy baj történt, akkor a 104-es telefonszámot hívja! Mutatkozzon be, mondja meg a pontos helyszínt és hogy hol van. Ezek után azt kell tenni, amit a mentésirányító mond. Biztosan meg fogja kérdezni, hogy milyen panasza van az betegnek. Lélegzik-e, emelkedik-e a mellkasa, látható-e rajta külső sérülés, esetleg vérzés. Határozott vállon történő megrázásra reagál-e. Ez mind olyan rendkívül fontos információk, amelyek alapján a mentésiránytó tudja, hogy milyen segítséget küldjön.  
A sokkal jobban felszerelt és orvossal is rendelkező eset és rohamkocsiból ugyanis kevés van. Fontos, hogy ezek a mentők valóban olyan esetekhez szálljanak ki, ahol ténylegesen szükség van rájuk. Abban az esetben, ha mentőt hívott, akkor annak megérkezéséig maradjon ott a bajba jutott mellett, ne menjen el a helyszínről.

Amikor ne hívjon mentőt

Sajnálatos módon számtalanszor olyan esetben is hívják a mentőket, amikor ez egyáltalán nem indokolt. Volt, akik azért tárcsázta a 104-et, mert elfogyott otthon a fejfájás-csillapítója. De rendszeresen szállnak ki a mentők olyanokhoz is, akiknek csupán lázuk, vagy hasmenésük van. Ezekben az esetekben célszerűbb az orvosi ügyeletet, vagy a háziorvost megkeresni. Így nem terhelik fölöslegesen az amúgy sem túl bőséges mentő-kapacitást. Ráadásul a sürgősségi osztályon nem érkezési sorrendben látják el a betegeket, hanem az eset súlyossága szerint. Tehát, egy megrándult kisujjal lehet hogy hosszú órákat kell majd várakozni.

Oktatni kellene

A lapunknak nyilatkozó mentős szerint már az általános iskolában oktatni kellene az elsősegélynyújtást. Tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek többségének fogalma sincsen arról, hogy mit kell tenni abban az esetben, amikor valaki bajba kerül és mentőt kell hívni. Azt tartaná a legjobbnak, ha  az elsősegélynyújtás is egy tantárgy lenne, amelyből aztán vizsgát tesznek a gyerekek.

Töltsön le alkalmazást

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az okostelefonok. Kevesen tudják de a Magyar Országos Mentőszolgálat támogatásával készült ingyenesen letölthető elsősegély alkalmazás.

Ebben például lépésről lépésre leírják, hogyan kell valakit újraéleszteni. De megtalálható az is, hogy hogyan kell felismerni például az infarktus, vagy a stroke tüneteit.  Soha ne legyen rá szüksége, de azért biztosan nem árt, ha letölti.