Ha én Viktor lennék…

Magányos bűnöző, elkaptuk, kap majd homlokráncolással súlyosbított ejnye-bejnyét, lehet hazafáradni, nincs itt semmi látnivaló.

Az ügyészség szerint Tábor Viktor azt közölte a Bunge lobbistájával, Torba Tamással (vele a Magyar Nemzet közölt interjút), hogy – és itt átadnám a szót az MTI hivatalos tudósítójának – „a férfi 2014 májusában egy találkozón azt állította a lobbistának, hogy kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél – konkrétan Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét nevezte meg –, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen”.

Akit viszont – szintén az ügyészség szerint – Tábor nem is ismert. Magányos bűnöző, elkaptuk, kap majd homlokráncolással súlyosbított ejnye-bejnyét, lehet hazafáradni, nincs itt semmi látnivaló.

Ha én Tábor Viktor lennék, akkor viszont nem lennék ilyen hülye. Mert Torba Tamás, a lobbista nyilván nem vállveregetésért dolgozott a Bunge-nak, mivel abból nem tud kenyeret, parizert és sört venni sem a CBA-ban, sem másutt. Tehát nyilván nem elég neki, hogy Tábor úttörőbecsszóra azt mondja, ismeri Heimet és a Századvéget. Ha én Tábor Viktor lennék, könnyen ellenőrizhető dologra hivatkoztam volna. Arra, hogy résztulajdonos vagyok a köztudottan Fidesz-közeli CBA áruházláncban, így a vezetőséget magától értetődően ismerem.

Az ne tévesszen meg senkit, ha mégoly naiv is, hogy Tábor mindössze 500 ezer forinttal résztulajdonos. A CBA-nak ugyanis mindössze pár tucat tulajdonosa van, egy étterem különtermében simán összegyűlhetnek. És egy ilyen magánbeszélgetésen aztán tök mindegy, mekkora a részesedésed, ott az 500 ezres Tábor Viktor szemtől szemben beszélget a több százmilliós befektetővel/tulajdonossal/ügyvezetővel.

Újabb érdekes fordulatot jelenthet az ügyben Torba Tamás ATV Híradónak adott interjúja. Ebben a lobbista arról beszélt, Tábor Viktor a kétmilliárd forintot nem készpénzben kérte volna, hanem azt „lepapírozva”, vagyis egy alapítványnál kellett volna elhelyezni. Ennyi volt az egy év alatt átlagosan az étolajpiacon elcsalt áfa összege. Vagyis Torba szerint az ajánlattevőnek ismernie kellett a piac sarokszámait.

Márpedig úgy vélem, ha valaki, akkor egy élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó áruházlánc menedzsmentje tisztában van ezekkel a számokkal. Az ügyben eddig egyetlen alapítvány kerülhetett szóba, a Heim-féle Századvég gazdaságkutatóval kismillió ponton összefonódó Századvég Alapítvány.

A történet nagy kérdése: vajon így kerül a csizma, konkrétan Heim és a Századvég az asztalra? Vagyis a Fidesz-közeli áruházlánc, melyben résztulajdonos Tábor Viktor, a jogszabály-módosításért cserébe a szintén Fidesz-közeli Századvég Alapítványhoz utaltatott volna röpke kétmilliárdot? (Ebből vajon hány stadiont, kisvasutat stb. lehetett volna építeni? – kérdem nem kevés malíciával.)

Itt az ideje, hogy a fideszes Századvég Alapítvány nyilatkozzon, terítse ki lapjait! Kitől és minek fejében kaptak támogatást! És kíváncsiak lennénk arra is, hogy ki volt az az egyetlen személy, aki 2012-ben csaknem félmilliárdos jövedelméből adományozta adója 1 százalékát a Századvég Alapítványnak!

Barna S. Ödön