Ha homoszexuális vagy, Ausztráliában nem házasodhatsz

Az ausztrál kormánypártok gyakorlatilag kudarcra ítélték, hogy a parlament törvényesíthesse az azonos neműek házasságát.

Abbott az általa vezetett Liberális Pártnak és a kisebbik koalíciós partnernek, az ausztráliai Nemzeti Pártnak az együttes frakcióülésén bocsátotta szavazásra, hogy a kormánypártok tagjainak kötelezően nemmel kelljen-e szavazniuk, ha a parlament elé kerülne egy törvénytervezet az azonos neműek házasságának törvényesítéséről, vagy mindenki a lelkiismerete szerint voksolhat. Az előbbi álláspont győzött: hatvanhat képviselő szavazott igennel, vagyis arra, hogy minden képviselőnek tartania kell magát ahhoz a pártállásponthoz, miszerint házasságot csak egy férfi és egy nő köthet, 33 képviselő pedig nemmel.
 
Míg a liberálisok képviselői között sokan vannak olyanok, akik legalizálnák a melegházasságot, a konzervatívabb nemzeti pártban alig. A melegházasság legalizálását támogató liberálisok bírálták is Abbottot amiatt, hogy közös frakcióülésen bocsátotta szavazásra a kérdést.
 
Ha a parlament elé kerülne egy melegházasságot legalizáló törvénytervezet - márpedig egy kormánypárti képviselő egyéni kezdeményezéssel be akar ilyet nyújtani, az ellenzék vezetője pedig már júniusban benyújtott egy hasonlót -, és a parlament megszavazná azt, mert több kormánypárti képviselő nem tartaná magát az előírt pártfegyelemhez, akkor az sokat ártana a társadalmilag a legkonzervatívabb ausztrál miniszterelnökként jellemzett Abbott vezetői tekintélyének.
 
Abbott mindeddig teljesen elutasította, hogy bármilyen módon törvényesítsék az azonos neműek házasságát, most azonban olajágat nyújtott azoknak, akik követelik a házasodás jogát a homoszexuálisoknak is. Újságírók előtt azt mondta: a társadalmi feszültség minimalizálása érdekében meg kell kérdezni az ügyben a népet. Ezért, ha újra a koalíciós pártok győznek, akkor nem kötelező érvényű népszavazást ír ki a kormány - tette hozzá.
 
Az ellenzék szerint ez egy olyan taktika Abbott részéről, amellyel marginalizálni akarja a választási kampányban a melegházasság ügyét. Egy tavalyi felmérés szerint az ausztrálok háromnegyede a legalizálás mellett van.
 
A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények szerint, ha most lennének a választások, akkor az ellenzéki Munkáspárt győzne 10 százalékponttal a mostani kormánypártok előtt.
 
A keddi esti frakciószavazás miatt Abbott az egyik legszigorúbb bírálatot saját nővérétől, a leszbikusságát nyíltan vállaló Christine Fostertől kapta. Foster az ABC közszolgálati műsorsugárzónak nyilatkozva kijelentette: "nem jó eredmény" született a szavazáson, és emiatt "nagyon csalódott". Abbott "elkezdett eltávolodni a Liberális Párt alapértékeitől, egyebek között az emberek egyenlőségének elvétől" - tette hozzá.