Ha Kanadába mész, nem lehetsz cigány

A Budapestről Kanadába induló közvetlen járatokra nem engedik fel a cigányokat.

Még tavaly ősszel röppent fel a hír, hogy 2015 nyarától közvetlen járat fogja repíteni az utasokat Budapest-Toronto és Budapest-Montreal között. Így hosszú évek után közvetlen járatokkal is elérhetővé vált az észak-amerikai kontinens. akkor mindenki örült és boldog volt, beleértve a Kanadába előszeretettel kivándorló cigánycsaládokat is. Lapunk birtokába jutott információk szerint azonban a kanadai állam egy külön biztonsági céget bérelt fel arra, hogy még a budapesti repülőtéren face control alá vonja az észak-amerikai országba vágyókat. Elméletben bárkitől megtagadhatnák a felszállást, ám ebben az esetben a feladatuk kifejezetten a romák kiszűrése.

Mindezeket megerősíti a nol.hu által közölt beszámoló is. A lapnak Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke panaszkodott arról néhány hete, hogy a romák turistaként, rokonlátogatóba szerettek volna Kanadába utazni, de nem engedték őket felszállni a repülőgépre. Dancs elmondása szerint a Roma Polgárjogi Mozgalmat eddig hét-nyolc miskolci család kereste meg panaszával, azonban ennél jóval több esetről tud.  

Kanada lépése azért kissé furcsa, mert még a hónap elején adtak ki 19 másik nagykövetséggel közösen egy sajtóközleményt, melyben kiálltak a Budapest Pride mellett. Többek között ezt írták: „Elutasítunk, és elítélünk minden ilyesfajta megkülönböztetést, mivel az összeegyeztethetetlen az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, és az Európa Tanács vonatkozó joganyagával.” Úgy látszik azonban, hogy Kanadának annyira elege lett a magyarországi cigányokból, hogy ők már kikerültek e passzus alól.

Már akkor is volt plakátkampány

Az egyébként meglehetősen befogadónak számító Kanada nem nézte jó szemmel a cigányok tömeges kivándorlását. Olyannyira nem, hogy 2013 januárjában egy plakátkampányt is indítottak. Ez azért kicsit szolidabbra sikerült, mint a jelenlegi kormány bevándorló-ellenes plakátjai, de azért van némi hasonlóság. Lehet, hogy ezek ihlették meg Habony Árpádot is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Kanada minden további nélkül hazapaterolja mind a mai napig azokat, akiknek nem fogadták el a menekültkérelmét.

Egykori, főként Miskolc környékére kihelyezett kanadai plakát

Sok gond volt a Kanadába „menekült” magyarországi romákkal

Kanada 2008-ban eltörölte Magyarországgal szemben a vízumkényszert. Az ezt követő években tömeges mértéket öltött a romák Kanadába vándorlása. Az észak-amerikai állam meglehetősen nagyvonalúan bánik az országba érkezett menekültekkel. Biztosítja lakhatásukat és bőkezű szociális ellátásban is részesíti őket. A Magyarországról történő kivándorlás csúcspontja a 2011-es év volt. Ekkor 4425, többségében cigány menedékkérő érkezett Kanadába, de csupán 8%-uk kapta meg a menekültstátuszt. Összességében pedig mintegy 10 ezren vágtak neki az észak-amerikai túrának.

Kanada hamar rájött arra, hogy az új jövevények jelentős része csak a szociális rendszer előnyeit szeretné élvezni. Ezért átalakította menekültügyi rendszerét. 2012 júniusában a "színlelt" menekültek által okozott költségek csökkentésére a C-31-es törvény alapján az állampolgársági és bevándorlásügyi minisztérium listát állított össze a biztonságosnak tekinthető demokratikus országokról, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat. A felsorolásban Magyarország is szerepel.

A romák kiutazását szintén romákból álló szervezett bandák is segítették. Kanadába csábították, majd megtanították őket arra, hogyan miként folyamodjanak szociális segélyért. Végül számos esetben rabszolgaként tartották őket, a juttatásaikat elvették. A probléma akkora mértékű volt, hogy a kinti híradások is rendszeresen foglalkoztak velük.  Egy kanadai kereskedelmi televízió riportműsorában meglehetősen keményen fogalmaztak a Magyarországról áttelepült cigányokról: „nagy számban érkeztek menekültkérelmezőként Kanadába. Amit magukkal hoztak: bűncselekmények és a kanadai menekültügyi rendszer kijátszása.” Egy rejtett kamerával bemutatták, miként lopnak a cigány nők. Egyikük eltereli a pénztáros figyelmét, két másik pedig annyi árut rejt hosszú szoknyája alá, amennyit csak tud.