Ha stadionra van pénz, béremelésre is legyen

A Jobbik követeli, hogy a korábbi hitegetés helyett végre rendezzék a szociális szférában dolgozók bérét.

Ha megnézzük az elmúlt évek átlagbéreit a szociális szférában, akkor látható, hogy 2011-ben 124 ezer, 2012-ben 110 ezer, 2013-ban 108 ezer, míg tavaly már csak 105 ezer forintot tett ki ez az összeg. Ez a 105 ezer forint pont megegyezik a minimálbér összegével. A számok azt mutatják: a szociális szférában dolgozók 75 százaléka minimálbért, vagy ez alatti összeget tud hazavinni - mondta Sneider Tamás keddi sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés jobbikos alelnöke emlékeztetett: Nagy-Britanniában a szociális területen mért átlagbér 500 ezer forint havonta, Bécsben az átlagbér 400 és 500 ezer forint között van, de még a legrosszabban fizetett városban, Lipcsében is 300 ezret vihetnek haza a szociális dolgozók.

AS

Az ágazati dolgozók már 2013-ban is tüntettek
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A jobbikos politikus emlékeztetett: a kormány minden évben hitegeti az ágazatban dolgozó mintegy 90 ezer embert, hogy lesz béremelés, s bár március 11-én összehívta az Életpálya Munkacsoportot, ám ott homályban hagyta az ágazat jövőjét. Ezeket tisztázandó, Sneider Tamás kérdést intézett Rétvári Bence államtitkárhoz: miszerint

- az ágazati bérpótlék - ahogy ígérték - beépül-e az alapbérbe,

- kapnak-e majd cafeteriát,

- az életpálya-modell ad-e majd motivációt, például azzal, hogy bevezetik a törzsgárda-jutalmat,

- lesz-e veszélyességi pótlék, hiszen nagyon sokakat - főleg vidéki, szegregált településeken - maguk a szülők fenyegetnek meg,

- és végül mindenkire kiterjed-e majd a bérfejlesztés, lévén a technikai dolgozók sokszor kimaradnak ebből.


A jobbikos politikus szerint a válasz megdöbbentő volt, hiszen aszerint a "gazdaság teljesítőképességétől" teszi függővé a kormányzat, hogy lehet-e a szektorban bérfejlesztést végrehajtani. Én úgy gondolom - folytatta -, ha az Országház és a Kossuth tér felújítására volt 20 milliárd forint, ha stadionépítésre van pénz, akkor talán a szociális ágazatban dolgozók bérének megemelésére is futna a gazdaság teljesítőképességéből, különösen úgy, hogy tudjuk: ez kevesebbe kerülne egy stadion felépítésénél. Sneider szerint a kormány indoka teljességgel elfogadhatatlan.

A Jobbik ezért követeli, hogy minél gyorsabban oldja meg a bérkérdést, ne 2016-ban, hanem ahogyan egy évvel ezelőtt ígérte - most lépjen, mert aki csak egy kicsit is beszél nyelveket, az külföldre vándorol, elhagyja az ágazatot, s egyre több gyermek vagy idős ember marad ellátatlanul.