Ha Trócsányi cége kap állami megbízást, az nem aggályos

Ami az MSZP-nél súlyos probléma volt, az a Fidesznél már elnézhető. Legalábbis Lázár János szerint.

Lázár János szerint teljesen rendben van, hogy Trócsányi László ügyvédi irodája az elmúlt két évben 137 millió forint értékben kötött szerződéseket a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB). A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint naná, hogy nincs összeférhetetlenség az igazságügyi tárcavezető posztja, valamint ügyvédi irodájának állami megrendelései közt.

Indoklása szerint „őt dicséri, hogy a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda az ország legjobb ügyvédi irodája, mi meg a legjobbal szeretünk dolgozni”.

Lázár János annak ellenére sem lát kettős mércét, hogy 2003-ban a Medgyessy-kormány kancelláriaminisztere, Kiss Elemér szintén az ügyvédi irodájának az állami megbízásai miatt mondott le tisztségéről. Ráadásul akkor a Fidesz – köztük a jelenlegi külügyminiszter – élesen bírálta a politikust a megrendelések miatt.

Az ügyet Szijjártó Péter robbantotta ki, aki akkor azt mondta, etikátlanok voltak Kiss Elemér irodájának állami megrendelései, és emiatt bizonyítottnak látta, hogy kapcsolatok révén könnyebben lehet állami pénzekhez jutni. Szijjártó akkor különösen büszke volt rá, hogy az akkori kormányfő első emberét „lemondatta”.

A Miniszterelnökség jelenlegi vezetője minderre nem reagált érdemben, csupán próbálta elhessegetni a kérdést, többek közt azzal, hogy a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda nem politikai kérdésekkel, hanem gazdasági ügyekkel foglalkozott. De azzal is védeni próbálta az igazságügy-minisztert, hogy felfüggesztette ügyvédi tevékenységét. Csakhogy Kiss Elemér sem praktizált, amikor 2003-ban nyilvánosságra kerültek irodája állami megbízásai.

Ráadásul tegnap kiderült, hogy a kormány számára még kínosabbak lehetnek a Trócsányi nevével fémjelzett iroda állami megrendelései.

Lázár János ugyanis a Magyar Nemzet kérdésére elismerte, hogy a miniszter főtanácsadója, Bogdán Tibor alkalmanként részt vesz a kormányüléseken. Ő pedig az ügyvédi iroda aktív tagja és tulajdonosa. Ez további kérdéseket vet fel, többek közt azt is, hogy Bogdán átesett-e a szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.