Habony is súlyos milliárdokat húzhat a letelepedési kötvények árusításából

Itt tényleg feltűnnek külföldi érdekeltségek és homályos hátterű üzletemberek.

A hetilap jelenlegi száma három nagy, letelepítési kötvényeket forgalmazó céggel hozta összefüggésbe a miniszterelnök nemtanácsadóját, aki állítólag nyakig benne van a magánkézbe vándorló állami monopólium mindenféle verseny nélküli lefölözésében.

Azért vannak a jó barátok...

A Magyar Nemzet februári adatai szerint 2015-ig a HSSDF 2902, a VolDan 233, az Arton 176 letelepedési kötvényt értékesített, és a cégek összbevétele még szerény becslések szerint is több mint 70 milliárd forintra rúgott.
 
A 300 ezer euróért és 40-60 ezer eurós ügyintézési díjért megvásárolható, európai tartózkodást nyújtó letelepedési kötvény 2013-as bevezetése óta elképzelhetetlenül jövedelmező bizniszt jelent azon kevesek számára, akik forgalmazói jogosítványhoz jutottak. A pályáztatás nélkül helyzetbe hozott kiváltságosok ügyletenként 80-90 ezer euró tiszta hasznot kasszíroznak, ami jóval több, mint az államé.
 
Azonban a törvény előírja, hogy ezen vállalatok tulajdonosi hátterét átláthatóvá kell tenni. A piacot jelenleg lefedő három nagy szereplő közül a BorsodChem tulajdonosaihoz köthető, a kínai piacon érdekeltségekkel bíró, kajmán-szigeteki HSSDF meg is felel a kritériumnak (az egész kötvénykonstrukció ennek a cégnek a fejéből pattant ki, és ők járták ki Rogán Antalnál, hogy a jelenlegi formában valósulhasson meg). Az iszlám országokra fókuszáló, itthon bejegyzett Arton Capital Kft. tulajdonosi struktúrája szintén átlátható.
 
Egyedül a balkáni és a volt szovjet országokkal foglalkozó VolDan Investments Ltd. képtelen megfelelni a fent említett elvárásnak, mivel a céget egy lichtensteini strómanon keresztül irányítják. A Heti Válasz szerint a VolDan mögött valójában egy grúz-izraeli származású, magyarul is jól beszélő üzletember, Shabtai Michaeli, és a budapesti metrókijárók Princess pékségeit működtető Michael Gagel állnak.
 
A közösségi médiát átböngészve a hetilap arra jutott, hogy a két férfi “legközvetlenebb családtagjai” szoros kapcsolatban állnak Rogán Cecíliával, Vajna Tímeával, Kökény-Szalai Viviennel (a TV2 új hírigazgatójával), Kaminski Fannyval (Habony Árpád volt feleségével) és Nagy Boglárkával (Habony jelenlegi barátnőjével). Gagel egy, az Instagramra posztolt partifotón Habony Árpáddal és Andy Vajnával pózolt.
 
Kiderült továbbá, hogy a VolDan moszkvai irodával is rendelkezik, ami a magyar nagykövetség kereskedelmi és idegenforgalmi irodáival azonos címre van bejegyezve. A cég nyilvánvaló politikai hátszelét mutatja, hogy miközben más ügynökségek forgalmazási jogát megvonták, a Parlament gazdasági bizottsága nemrég engedélyezte a VolDannak, hogy tevékenységét Törökországra, Azerbajdzsánra, Dél-Afrikára és Kenyára is kiterjessze.
 
Habonyt a HSSDF-fel az kapcsolja össze, hogy a cég kínai vezetői 2013-ban a befolyásos tanácsadó bevonásával akarták rátenni kezüket a TV2-re. Az Arton Capital jogi képviselője pedig az a Kosik Kristóf, aki megszerezte Habony Árpádnak a 888.hu domainnevet, de dolgozott a parlamenti Fidesz-frakciónak és Rogán polgármestersége alatt az V. kerületi önkormányzat cégeinek is.

A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottsággal vizsgálná ki a szövetségbe forrt harácsolókat

Gyöngyösi Márton, a nemzeti párt képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján az MTI-nek elmondta,
a Jobbik a múlt héten kezdeményezte egy ilyen testület létrehozását, és az MSZP illetve az LMP támogatásával be is nyújtották az erről szóló javaslatukat.
A sajtóban megjelent híreket idézve úgy fogalmazott, a törvény előírja az átlátható működést, de a három, több mint 70 milliárdos hasznot bezsebelő vállalkozás közül egyedül az Arton Capital Kft. van Magyarországon bejegyezve.
 
Gyöngyösi Márton azt is kijelentette, hogy a VolDan Investments Ltd. liechtensteini strómanokon keresztül üzemel és a hátterében két grúz-izraeli származású üzletember áll, "akik érdekes módon vagy közvetlenül vagy exnejeiken, nejeiken keresztül" kötődnek a "Fidesz-holdudvar három erős emberéhez", Andy Vajnához, Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz.
A két említett üzletember a Gyurcsány-kormányok idején az SZDSZ-hez kötődött
- tette hozzá a képviselő.