Úgy tűnik, a kormány négy-tízszeres áron vehette meg a kínai maszkgyártó gépet

Úgy tűnik, a kormány négy-tízszeres áron vehette meg a kínai maszkgyártó gépet

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő friss Facebook-posztjában azt írja, “újabb infó Orbán kínai csodamasinájáról:

az alibaba.com oldalon (!!!) 5 perc internetes kereséssel tized áron (!!) 210 millió helyett 21 millióért vehette volna meg a kormány a maszkokat gyártó gépsort (amivel persze jól át is vertek a kínaiak, mert az ígért havi 2,8 millió maszk helyett max 450 ezret sikerül kipréselni belőle).”

Újabb infó Orbán kínai csodamasináról: az Alibaba.com oldalon (!!!) 5 perc internetes kereséssél tized áron (!!) 210...

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. október 4., vasárnap

A szóban forgó “csodamasina” egy április elején közzétett miniszterelnöki propagandavideónak köszönhetően lett ismert. Orbán ekkor a sátoraljaújhelyi börtönbe látogatott, hogy megnézze az ott üzembe állított, Kínából vásárolt automata maszkvarró gépet.

A filmben egyértelműen az hangzott el, hogy az ott bemutatott gép egy hónap alatt 2,8 millió maszkot képes előállítani.

Amikor Hadházy képviselő a nyáron rákérdezett a Büntetésvégrehajtásnál a géppel addig legyártott maszkok tényleges számáról, a BVOP hivatalos, írásos válaszából kiderült, hogy az töredéke a propagandavideóban állítottnak: az időarányos több mint ötmillióhoz képest 890 ezret gyártottak vele. A több millió darabos eltérést a BV Hadházynak adott válaszában azzal indokolta, hogy a miniszterelnöki látogatáson határozottan erre az egy gépsorra bemondott adat valójában a BV teljes kapacitását takarja.

Az időközben kiderült, hogy a kormány 600 ezer euróért, vagyis durván 210 millió forintért vette a sátoraljaújhelyi gépet. Csakhogy Hadházy Ákos friss posztjában azt állítja, hogy ilyen gépet jelenleg nagyjából a 600 ezer eurós ár tizedéért, 60 ezer körül lehet kapni a kínai az Alibaba webáruházban.

A képviselő azt írja, egy magyar üzletember levélben írta meg neki, hogy április 24-én Kínából 63 ezer dolláros, vagyis nem egészen húszmillió forintos árajánlatot kapott egy percenként 100 maszkot - vagyis havonta több, mint 4 milliót - gyártani képes ilyen gépre.

Érdekesség, hogy hasonlóról számolt be az RTL Klub híradójának nyilatkozó Babosi György nyíregyházi monetumos önkormányzati képviselő is, aki egy egészségügyi berendezéseket forgalmazó cég tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy április közepén egy havi több, mint 2 millió maszk megvarrására képes, az Oerbán-videóban szereplővel szinte megegyező gépet 50 millió forintért tudott volna behozni Magyarországra. Vagyis a gép árán felül szállítással és vámmal együtt is negyedannyiért, mint amennyiért a kormánynak a gépet a TMT Technics nevű cég beszerezte.

(444.hu)