Hágai bíróság: a szerbek nem követtek el népirtásokat

Mikor Vukovár 1991. november 18-án elesett, a szerb erők több száz katonát és civilt mészároltak le.

A szerb elnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár a hágai testület a szerb vádakat is hasonlóan ítélte meg, szerinte mégis fontos, hogy kimondta: a horvát erők tömeges bűncselekményt követtek el a szerbek ellen. A bíróság megállapítása szerint ahhoz nem fér kétség, hogy mind a horvát területek szerb megszállása, mind a megszállt területek visszafoglalásáért indított Vihar hadművelet idején történtek olyan bűncselekmények, gyilkosságok, amelyek alapján azokat népirtásnak lehetne nevezni, ám sem Szerbia, sem Horvátország esetében nem látta bizonyítottnak a népirtásra vonatkozó szándékot.

Várady Tibor nemzetközi jogász szerint várható volt a bíróság döntése. A Szabad Európa Rádió balkáni internetes oldalán megjelent interjúban Várady Tibor hozzáfűzte ugyanakkor, hogy amennyire kiszámítható volt a döntés, annyira kiszámíthatatlan az a reakció, amelyet a két ország politikusaiból kiválthat.

"Szerintem mégis a kijózanodás jele ez. Így ahelyett, hogy folytatódna a vita arról, hogy ki nemzeti hős és ki bűnöző, inkább azzal lehet foglalkozni, hogy pontosan mi is történt, mit tettek egyes emberek az egyik és a másik oldalon. A bíróság is arra hívta fel a feleket, hogy közösen dolgozzanak az eltűntek kérdésének, valamint a visszatérni vágyók helyzetének megoldásán. Szerintem ez jó jel, remélem, hogy ez a szomszédi viszonyok javításának lehetősége lesz" - fogalmazott a nemzetközi jogász. A háborúnak már majdnem negyed százada vége - szögezte le.

A szerb sajtó kiemelt figyelemmel követte az ENSZ Nemzetközi Bíróságának döntéshozatalát, az ítélethirdetés után megjelent beszámolókban egyebek mellett az olvasható: 16 éve tartó ügy végére került végre pont.

Tízezreket deportáltak és végeztek ki

A szerb köztársasági elnök szerint megváltoztatja a nemzetközi közösség 1991-1995-ös délszláv háborúval kapcsolatos rögzült sztereotípiáit az ENSZ Nemzetközi Bíróságának keddi döntése, amelyben a testület kimondta, hogy sem Szerbia, sem Horvátország nem követett el népirtást a délszláv háborúk során. A szerb szabadcsapatok a délszláv háborúban a legkegyetlenebb módszerekkel mészárolták le a horvát, bosnyák és a magyar lakosságot. Sajnálatos, hogy az ENSZ Nemzetközi Bíróságának döntése szerint ez nem népirtás. Elég, ha csak Vukovárt említjük, mikor a város 1991. november 18-án elesett, a szerb erők több száz katonát és civilt mészároltak le, és legalább 31 000 civilt deportáltak a városból és környékéről.