Halál Ál Szaúdra! Iránban több ezren tüntettek Szaúd-Arábia ellen

Több ezren vettek részt a mekkai zarándoklat során meghalt irániakért tartott gyászszertartásokon.

A jemeni polgárháborúban az egymással szembenálló feleket támogató Irán és Szaúd-Arábia kapcsolata tovább romlott, amióta a mekkai zarándoklaton életét vesztett - szaúdi közlések szerint - 769 emberből - az iráni hatóságok szerint - 464 iráni állampolgár volt.

Irán a tragédiáért Szaúd-Arábiát teszi felelőssé, s azzal vádolja a királyságot, hogy eltussolta az áldozatok valós számát. Irán szerint több mint 4700 zarándok vesztette életét a katasztrófában, bár bizonyítékokkal nem támasztotta alá ezt az állítását.

A szaúdi belügyminisztérium szerint a tragédia azért következett be, mert zarándokok két nagy csoportja szembetalálkozott egy kereszteződésben. Egy szemtanú szerint a zarándokok két hulláma egymással ellentétes irányban haladt, és a hátul jövők nyomása miatt már nem tudott kitérni egymás elől.
Egy libanoni lap ezzel szemben azt írta, hogy a zűrzavar akkor támadt, amikor

az ördög megkövezésének minai helyszínére érkezett a szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg, népes 200 katonából és 150 rendőrből álló kíséretével. Egyes értesülések szerint a hatóságok lezártak egy utat, ami miatt a zarándokok egyik tömege megváltoztatta az útvonalát. A katasztrófa pedig akkor történt, amikor a zarándok két ellentétes irányban haladó tömege egy kereszteződésben találkozott. A tragédia helyszínére érkező emberek nem tudtak megállni vagy kitérni egymás irányából a tömeg hátsó nyomása miatt.

Szaúd-Arábia rossz iráni megítélését tanúsítani látszik az is, hogy a teheráni egyetemen tartott gyászszertartáson részt vevők az arab monarchia uralkodó családjára utalva azt kántálták, "halál Ál Szaúdra".