Ön hallott már a mohai tikverőzésről?

Kevesen hallottak róla, hogy a mohácsi busójárás nem az egyetlen téltemető hagyomány a Kárpát-medencében.

A mohai tikverőzést minden év húshagyókeddjén tartják meg. Mégpedig töretlen folytonossággal! Bár az 50-es, 60-as években politikai okok miatt kevéssé volt támogatott, és ekkor a kihalás veszélye fenyegette, Pesovár Ferenc, híres Fejér megyei néprajzkutató érdeklődésének és a falu saját hagyományai iránti elkötelezettségének köszönhetően a téltemető hagyomány ezen időkben, és azóta is fennmaradt. 
 
A farsang utolsó napján tartott maskarás felvonulás már kora reggel elkezdődik. A faluba folyamatosan érkeznek a kisiskolások. A felvonulásban a falubeli 14-20 éves legények vesznek részt. Négy féle alakot öltenek magukra: a legfiatalabbak kendős, kosaras lánynak öltöznek, az idősebbek nagy, fehér szalmával kitömött szalmatöröknek, színes szalagos ruhát viselő bohócnak vagy kéményseprőnek. A színes forgatag nagy zajt csapva az egész falun végigvonul, és mindenhonnan elcseni a tyúkok alatt melegedő tojásokat. A szokás nevét arról kapta, hogy ezután a legények a tyúkok farát megütögetik, hogy az elkövetkező esztendőben is sokat tojjanak. 
 
 
A felvonuló álarcosok övükön egy tarsolyban fekete kormot hordoznak, amivel a tyúkok termékenységvarázsló bekenésén felül egy-egy óvatlan pillanatban a közeli járókelőket, kisiskolások arcát is összekenik. Aki nem kérne fekete mázat tiszta orcájára, azt megkergetik, és ha elérik, még jobban bekormozzák. Senki nem maradhat a tikverőzés végére kormozatlanul!
 
E falu a hagyományőrzés szempontjából hatalmas példaértékkel bír magyar hazánk számára! Ugyanis a tikverőzést mindig önszerveződőn oldotta meg a falu lakossága, a fiatal legények hatalmas vállalkozó kedve mai napig töretlen. A falu egyetlen évet nem hagyna ki busójárás nélkül, minden évben apraja-nagyja készül a jeles napra. Ki teával, ki fánkkal, ki szervezéssel, de mindenki igyekszik kivenni a részét a hagyományból. Ritka, és nagyon becsülendő, hogy egy hagyomány ilyen folytonosan, megszakítatlanul éljen tovább a közösségben. 
 
A mohai tikverőzés 2011-ben felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, amely a nemzeti identitás, hagyomány megőrzését hivatott elősegíteni. 
 
Az idei mohai tikverőzés időpontja 2016. február 9., azaz húshagyókedd.