Hamis vádak miatt lincselt meg az ostoba tömeg egy nőt

"Múlt éjszaka átnéztem az összes dokumentumot, és semmiféle bizonyítékot nem találtam arra vonatkozóan, hogy Farhunda kárt tett volna a Koránban" - mondta a tábornok az afgán nő vasárnapi temetésén. "Teljesen ártatlan volt" - jegyezte meg. A rendőrkapitány ígéretet tett arra is, hogy a lincselés résztvevői megkapják büntetésüket. Tizenhárom embert, köztük nyolc rendőrtisztet már őrizetbe vettek az afgán hatóságok.
 
A közösségi oldalakon az utóbbi napokban elterjedt videofelvétel tanúsága szerint a helyszínen tartózkodó rendőrök nem akadályozták meg, hogy a férfiakból álló tömeg fényes nappal halálra verje és felgyújtsa a 32 éves nőt. Asraf Gáni afgán elnök elítélte a kegyetlen gyilkosságot, azonban egy afgán hitszónok és egy rendőrségi tisztségviselő is helyeselte pénteken a tömeg tettét.
 
Nadzsibulla, Farhunda fivére elmondta, hogy húga az iszlám tanulmányok oktatója volt, és tagadta a szülők korábbi kijelentéseit, miszerint pszichés problémákkal küzdött volna. Ezt csupán azért mondták, hogy megvédjék a családot a további támadásoktól - tette hozzá.
 
Farhunda vasárnapi temetésén több százan vettek részt, köztük politikusok és tisztségviselők. Koporsóját a szokásoktól eltérően nők vitték a vállukon.
 
Sokan úgy vélik, hogy a nőket továbbra is másodrangú állampolgárként kezelik Afganisztánban. A tálibok uralma idején a nők nem járhattak iskolába, nem dolgozhattak és férfi kísérő nélkül nem hagyhatták el az otthonaikat. Miután 2001-ben megbukott a tálib rezsim, a nők helyzete sokat javult, az utóbbi időben e téren azonban ismét visszalépés tapasztalható.