Harmincezer ember 1%-os felajánlásait nyúlja le az állam

Csak tavaly mintegy 30 ezer magánszemély majdnem 130 millió forintját nyelte be így az állam.

„Ha valaki figyelmetlenségből vagy egyéb okból bevallását akárcsak egy nappal később nyújtja be, vagy teljesíti adófizetési kötelezettségét, hiába rendelkezett személyi jövedelemadójának 1+1%-áról, az már nem juthat célba.” – írja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek feltett írásbeli kérdésében Szávay István. A Jobbik alelnöke szerint azonban ez „aránytalanul súlyos büntetés, amely nem a mulasztást elkövető felet, hanem valójában a kedvezményezetteket, azaz a civileket és az egyházakat sújtja.”

A miniszter helyett válaszoló Tállai András államtitkár szerint azonban a vonatkozó rendelkezést nem kell megváltoztatni, így az állam továbbra is le fogja nyúlni a késve adózók felajánlásait. Ez tavaly négy híján harmincezer embert érintett és mintegy 130 millió forint elvonást jelentett a civil szférától és az egyházaktól. Bár Szávay kérdésében felvetette, hogy ezt a pénzt valamiképp vissza lehetne juttatni a civil szférának (pl. pályázati úton – a szerk.), Tállai az erre vonatkozó kérdésre nagyvonalúan nem válaszolt, így sejthető, hogy azt továbbra is az állam fogja benyelni.

A késő adófizetőkre vonatkozó példátlan szigor egyébként nem különösebben indokolt, a kormány ugyanis máskor elég szelektíven bánik a késésekkel, és még azok elkövetőjét sem bünteti semmilyen módon. Az Országos Bírói Hivatal például több hónapos vagy éves késésekkel teszi közzé a civil szervezetek határidőre beérkező beszámolóit munkaerőhiányra hivatkozva. Emiatt azok pályázatokról maradnak le, mégsem tesz semmit a kormány. Arról nem is beszélve, hogy a miniszterelnöki főtanácsadóként százmilliókért franciaországi kiskacsákat osztogató Hegedűs Zsuzsa alapítványa is több éves késéssel, többszöri felszólítás után tette csak közzé a tevékenységéről szóló, ellentmondásoktól és korrupciógyanús kifizetésektől hemzsegő beszámolóját. Mégsem vizsgálja senki a szervezetet, bár a visszásságokra Szávay korábban a parlamentben is felhívta a figyelmet.

Mint ismert, 1998 óta minden adófizető felajánlhatja adójának1%-át egy általa választott egyháznak, egy további százalékát pedig valamelyik civil szervezetnek. Csak tavaly több mint 12,5 milliárd forintot ajánlottak fel így közösségi célokra. Bár a felajánlott 1%-okkal sajnos néhányan visszaélnek, ugyanakkor a békemenetes Csizmadia László CÖF-vezér által irányított, durván elfogult NEA-n kívül a civil szervezeteknek az 1%-ok jelentik az egyedüli jelentős, függetlenséget elősegítő forrást.

Szávay ezért nemrég sajtótájékoztatón jelezte: a politikamentes és érdemalapú civil támogatási rendszerért küzdő Jobbik számára elfogadhatatlan az SZJA 1+1%-os rendszerének eltörlésére vonatkozó kormányzati ötlet. A Jobbik-alelnök az Alfahír mosatni megkeresésére ehhez hozzátette, nem érti, hogy miért nem lehet a megkésett adózók által felajánlott pénzeket is valamiképp visszacsatornázni a civil szervezetekhez. „Az ezek közcélú felajánlásával kapcsolatos adófizetői szándék ugyanis egyértelmű, érthetetlen módon az állam mégis zsebre vágja ezt az egyébként egyáltalán nem kevés pénzt!” – tette hozzá a Jobbik alelnöke.

Kovács Dávid Attila