Három év börtönbüntetésre ítélték az al-Dzsazíra újságíróit

Három év börtönbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró kairói büntetőtörvényszék az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Egyiptomban perbe fogott újságíróit.

Az al-Dzsazíra azonnal botrányosnak és visszataszítónak minősítette a szombaton kihirdetett ítéletet, amelyet a sajtószabadság elleni szándékos támadásként bélyegzett meg.
   
"Ennek a pernek az egyetlen igazságos kimenetele a felmentés lett volna" - jelentette ki Amal Clooney, az egyik vádlott ügyvédje az ítélet kihirdetése után, hangsúlyozva, hogy nem voltak bizonyítékok.
   
A kairói büntetőtörvényszék azonban úgy ítélte meg, hogy a hírtelevízió három munkatársa - az ausztrál Peter Greste, az egyiptomi-kanadai Mohamed Fahmi és az egyiptomi Báher Mohamed - bűnös hamis információk terjesztése és engedély nélküli munkavégzés vádjában. A tárgyalást vezető bíró, Haszan Faríd egyenesen azt állította, hogy a vádlottak nem is újságírók, mert nem regisztráltatták magukat ilyen minőségben az illetékes hatóságoknál.
   
Az al-Dzsazíra újságíróit 2014-ben még héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy az időközben terrorcsoporttá nyilvánított szervezetet, a 2013-ban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget támogatták, valamint álhírekkel mocskolták be Egyiptom hírnevét. A semmítőszék az év elején a per újrafelvételét rendelte el, és az újságírók több mint 400 nap után elhagyhatták a börtönt. Peter Greste-t kitoloncolták, két társa pedig szabadlábon védekezhetett február óta.
   
Greste szombaton nem volt jelen az ítélet kihirdetésén, két társát viszont azonnal őrizetbe vették és újra börtönbe viszik.
   
A kanadai kormányzat nevében Lynne Yelich államminiszter Mohamed Fahmi azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására szólított fel. Szerinte a törvényszék döntése aláássa az egyiptomi jogállamiságba vetett bizalmat.
   
Julie Bishop ausztrál külügyminisztert "megdöbbentette" az újságírókra kiszabott hároméves börtönbüntetés. A tárca által kiadott közlemény szerint a miniszter továbbra is minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy tisztára mossa Greste nevét.
   
Giles Trendle, az al-Dzsazíra egyik magas rangú vezetője szerint ez egy "sötét nap az egyiptomi igazságszolgáltatás számára". Az illetékes leszögezte, a csatorna "folytatja és fokozza az elítélt újságírók felmentését célzó kampányát". Hozzátette, az "újságírás nem bűncselekmény".
   
Tobias Ellwoodot, a közel-keleti térségért felelős brit külügyi államtitkárt "mélységes aggodalommal" töltötték el a bíróság által kiszabott ítéletek. "Ezek az ítéletek aláássák Egyiptomnak az alkotmány biztosította jogokon alapuló hosszú távú stabilitásába vetett bizalmat" - közölte a politikus.

Az ítéletet a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű csoport is bírálta. A New York-i székhelyű szervezet az ügy kapcsán közölte, hogy jelenleg legalább huszonkét újságíró van börtönben Egyiptomban.
   
Az újságírók elleni eljárás bírálói azzal vádolják Kairót, hogy a per hátterében az al-Dzsazírának otthont adó Katar és Egyiptom közti diplomáciai válság áll. Katar nyíltan támogatja a nemrég halálra ítélt Murszit, elmozdítását államcsínynek minősítette, továbbá menedéket nyújt a Muzulmán Testvériség számos magas rangú tisztségviselőjének.

ügy kínos helyzetbe keverte az egyiptomi kormányt, amelyre külföldi bírálatok özöne zúdult már az elsőfokú ítélet kihirdetése után is. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, akinek a hadsereg volt vezérkari főnökeként kulcsszerepe volt Murszi megbuktatásában, elismerte, hogy jobb lett volna kitoloncolni a perbe fogott újságírókat, semmint bíróság elé állítani őket.