Háromgyermekes magyar anyát ejtett foglyul a szíriai pokol

Már csak ezért sem kellett volna bezáratni a damaszkuszi nagykövetséget.

Mónika 16 éve költözött Hamába férjével, Mannal, akit még Magyarországon ismert meg.

A Hamá városáért indított újabb terrorista offenzíva azonban most veszélyeztetni látszik a békésnek eddig sem mondható életkörülményeiket.

A nő férjét három éve vetették börtönbe, miután taxijával karambolozott egy magas rangú katonai vezető autójával, és ezt követően szóváltásba keveredett vele. Azóta a család szinte semmit sem tud róla.

"A lányaim, Leila és Madiha kicsik voltak, amikor Hamába költöztünk 2000-ben. Mirjam már itt született. 2011 óta napról napra veszélyesebb itt az élet. Naponta csak másfél óráig van áram, víz pedig csak éjjel folyik."

- írta le a Hamában uralkodó helyzetet a nő.

Mónika retteg, mert állítása szerint a rokonságból bárkit, bármikor rács mögé dughatnak valamiféle koncepciós váddal, ahogy azt férjével is tették.

A Blikknek így nyilatkozott az asszony:

"Az utcán 100 méterenként katonai bázisokat állítottak fel, és ott ellenőrzik a gyanús személyeket. Egyfolytában rettegünk. A legfélelmetesebb azonban az, hogy bármikor elkezdhetik bombázni a várost. Az Assad-kormány ellen lázadók ugyanis már körbevettek minket, és ha betörnek, akkor félő, hogy bombázással verik vissza őket. Tankok és lövöldözés eddig is volt, de a bombák elől nem lehet elbújni."

Mónikáék szeretnének hazajutni Magyarországra, az édesanyjához. Ez azonban nem egyszerű:

a magyar útleveleik ugyanis lejártak, megújításukhoz pedig férje beleegyezésére lenne szükség, ugyanis a szír papírjaikkal pedig csak menekülttáborokba juthatnának.

"Egy barátunk közbenjárásával elutaztam Jordániába, de az ottani magyar nagykövetség sem tudott segíteni: a gyerekek útleveléhez ugyanis az apjuk hozzájárulása is szükséges lenne, ez azonban lehetetlen, mivel Man börtönben van. Napról napra élünk, bevételünk nincs, a magyarországi barátaink segítenek minket."

- nyilatkozta az asszony.

A Blikk megkeresésére a Külügyminisztérium a következő választ adta az üggyel kapcsolatban:

"A Szíriában élő magyar állampolgároknak 2012. december 5-ig volt lehetőségük a magyar állam segítségét kérni a hazajutásban, erre akkor felhívtuk a figyelmet. A damaszkuszi nagykövetség azóta nem működik, Szíria területe a bejrúti nagykövetség illetékességébe tartozik. De Jordániában is segítenek nekik."

Ezért megérte politikai megfelelési kényszerből megszüntetni a diplomáciai kapcsolatot Damaszkusszal...