Hat EU-tagállam bojkottálja a magyar elnökséget

Hat EU-tagállam bojkottálja a magyar elnökséget

Orbán Viktor „békemissziója” óriási felháborodást váltott ki. Főleg azért, mert úgy utazta be a fél világot – köztük Oroszországot –, mintha az EU-t képviselné.

Hat ország arra készül, hogy bojkottálja az Európai Unió Tanácsának informális üléseit és csak alacsony rangú tisztviselőket küldjön – írja a Telex. A döntés mögött a magyar kormány viselkedése és politikai állásfoglalása áll, amely több ország szerint nem egyeztethető össze az uniós alapelvekkel.

Svédország volt az első ország, amely hivatalosan közölte, hogy miniszterei nem vesznek részt a magyar elnökség által szervezett informális találkozókon. A svéd külügyminisztérium nyilatkozata alapján a magyar kormány cselekedetei és Orbán Viktor kijelentései sértik az uniós normákat és értékeket. A svédek szerint a magyar kormány viselkedése nem egyeztethető össze a demokratikus elvekkel és az uniós alapértékekkel. Más államok is ezen az állásponton vannak.

A „békemisszió” már túl sok volt

Orbán Viktor pár nappal a magyar elnökség kezdete után Ukrajnába, majd Oroszországba, a Türk államok hegyi-karabahi ülésére és Kínába látogatott – emlékeztet a portál. Az út alatt rengeteget pózolt és posztolt, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk után, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott. Ott ezt Orbán nem is cáfolta, aztán pedig a külügyminiszter, Szijjártó Péter azt találta mondani, hogy

„vége a magyar uniós elnökség első hetének, ennek során mindenki számára bebizonyosodhatott, hogy ez egy békemisszió lesz a következő hat hónapban.”

Vagyis olajat öntött a tűzre. Bár a magyar kormány tagjai oda mennek, ahová akarnak, de a soros elnökség sehogyan sem képviseli az EU-t kifelé. Emiatt a tagállamok állandó uniós képviselői külön elővették a magyar kormányt szerdán. A zárt ülésen kiszivárgott információk szerint a magyar követ azzal magyarázkodott, hogy Orbán szigorúan csak kétoldalúan tárgyalt, és a megbeszélésein azt próbálta kipuhatolni, hogy milyen feltételekkel lehetne tűzszünet. A szlovák képviselő kivételével valamennyi diplomata egyértelművé tette, hogy nem tartja hitelesnek a magyarázatot.

Orbán ismét lábbal tiporta az uniós alapelveket

A balti országok, Finnország, Svédország és Lengyelország arra készülnek, hogy a minisztereik kifejezetten bojkottálják a budapesti miniszteri találkozókat, csak alacsonyabb rangú tisztviselőket küldenének. Aggasztónak találják ki a magyar kormány politikai irányvonalát, különösen Orbán Viktor Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos állásfoglalásai miatt. Azt is nehezményezték, hogy a magyar miniszterelnök Ukrajnába és Oroszországba tett látogatásai azt sugallták, hogy az EU-t képviseli. A következő nyilatkozatok hangzottak el:

Jessika Roswall svéd EU-ügyi minisztert szerint

„a magyar viselkedés az elnökség alatt károkat okoz és következménye kell, hogy legyen. Ezért Svédország nem fog részt venni politikai szinten az informális miniszteri találkozókon júliusban”.

Az előző tanácsi elnökséget betöltő Belgium miniszterelnöke, Alexander De Croo szerint

a bizalom a mélyponton van”. Az elnökség alatt „minden nap ki kell érdemelned a bizalmat. Jelenleg ez a bizalom eltűnt”.

Egy uniós tisztviselő a Politicónak azt mondta,

Orbán pontosan tudja, milyen messzire mehet azonnali visszavágás kockáztatása nélkül. Ezt minden adandó alkalommal meg is teszi.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)