Hatalmas hajrá! Harmadnapra Hosszú Katinka megszerezte Magyarország harmadik aranyérmét

Hátúszással! Megmondta azt is, hogy mekkora tartalék van még benne....

Hosszú a második legjobb idővel került a fináléba, ahol féltávnál még hatodik volt, ám hatalmas, hihetetlen hajrában

megszerezte a magyar küldöttség harmadik aranyérmét.

Rióban ő az első, aki két aranyéremmel büszkélkedhet.

Később 200 méter vegyesen Hosszú a második idővel került a fináléba, míg Jakabos Zsuzsanna tizedikként zárt. Hosszú - aki a nyitónapon 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal győzött - megjegyezte, természetesen cél volt ebben a számban is a minél jobb szereplés, de erre nem számított.  

Mondtam, hogy száz méter háton bármi megtörténhet. Itt elég egy apró hiba és vége, nincs idő javítani. Ugyanakkor tudtam, hogy ha minden összejön és össze tudom rakni az úszásomat, akkor érem lehet, de nem gondoltam, hogy arany.

- mondta hosszú, aki hozzátette:

bőven van benne tartalék.

Nincs alapja a tengerentúliak koholt rágalmainak

Hosszúval kapcsolatos, hogy több amerikai sajtóorgánum is burkoltan kétségbe vonta, hogy tisztán, tiltott szerek használata nélkül szerzett világcsúccsal aranyat Rióban. Erre Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője közölte:

 

az elmúlt 13 hónapban 39 alkalommal tesztelték a doppingellenőrök az úszót,

 

és ezen kívül a nemzetközi szövetség (FINA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is többször ellenőriztette Hosszút.

 

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfői közleménye szerint Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke hivatalos levélben utasította vissza a Hosszú Katinkával szembeni vádaskodásokat több amerikai médiumnál.

A férfi 200 méter pillangón Kenderesi Tamás a legjobb, Cseh László pedig harmadik idővel került fináléba - a 19-szeres olimpiai bajnok amerikai Michael Phelps volt összesítésben a második -, míg a női 200 méteren gyorson Késely Ajna 25., Verrasztó Evelyn 28. lett. A 73 kilogrammos Ungvári ötödik helye mellett az 57 kilogrammos Karakas Hedvig hetedikként zárt a cselgáncsozók között. Légpuskában Sidin kívül volt még egy magyar induló, Péni István 13. helyen végzett. A kardozó Márton Anna nyolcaddöntőben búcsúzva tizedik lett.

Harcsa Zoltán a férfi 75 kilogrammos ökölvívómezőnyben győzelemmel mutatkozott be,

a türkmén Arslanbek Achilovot múlta felül megosztott pontozással. A pénteki nyolcaddöntőben a kubai világbajnok, a súlycsoport első kiemeltje, Arslen Lopez vár rá. A vitorlázók is megkezdték szereplésüket: a szörföző Cholnoky Sára három futam után 20., míg Gádorfalvi Áron 30., a férfi Laser Standard kategóriában Vadnai Benjámin két futamot követően 27., ugyanakkor Érdi Mária 24. helyen áll.

A férfi vízilabda-válogatott második csoportmérkőzésén is döntetlent játszott,

a szerbek után ezúttal az ausztrálokkal osztozott a pontokon (9-9).

A házigazda brazilok megszerezték első aranyérmüket Rióban az 57 kilogrammos cselgáncsozó, Rafaela Silva révén, aki a negyeddöntőben Karakast győzte le. Az ötkarikás játékok történetében először osztottak érmet női rögbiben: az aranyat az ausztrálok szerezték meg.