Hatalmasat hibázott a kormány! Kéménytüzek, mérges gázok fenyegetik a magyar otthonokat

Szabadlábon a "néma gyilkos".

Vámos Csaba alaptörvény-ellenesnek tartja a pénteken kihirdetett, július elsejétől hatályos belügyminisztériumi rendeletet, amelyben két évre ritkították az ellenőrzéseket. Úgy vélte, hogy a módosítás sérti az állampolgárok egészséges, biztonságos élethez való jogát. Hozzátette: fenntartják népszavazási kezdeményezésüket is, amelyben azt kérdeznék meg, „egyetért-e ön azzal, hogy a kormány törvényben biztosítsa a legalább évenkénti kéményellenőrzést függetlenül a kémény- illetve tüzelőberendezés típusától?”. 

Elmondta, hogy az ingyenesség azért nem került a kérdésbe, mert így központi költségvetést érintő ügyként elutasíthatnák a kezdeményezést. Hozzátette: támogatják a térítésmentesség jövőbeni bevezetését.
Az aláírásgyűjtést a leghamarabb szeretnék elkezdeni, a népszavazás akár a kvótaügyi referendummal közösen lehet – mondta. Valamennyi szakszervezeti konföderáció, civil szervezet és kormány- és ellenzéki párt támogatását kérik a népszavazáshoz – jegyezte meg.

Vámos Csaba a magyar társadalom „halálos ítéletének” nevezte a rendeletet, miután véleménye szerint annak beláthatatlan következményei lesznek, példaként a szén-monoxid-mérgezések, kéménytüzek, halálos kimenetelű balesetek számának növekedését említette. Úgy vélte, egy elhibázott, szakmaiatlan, minden észérvet nélkülöző döntés született, azonban még nincs késő változtatni rajta. Ezúton is felajánlják szakmai segítségüket, hogy a magyar emberek élet-és vagyonbiztonságát szolgáló rendelet születhessen meg, az ingyenesség megtartása mellett – hangsúlyozta.

A „néma gyilkos”

A szén-monoxid egy fokozottan mérgező gáz. A kockázat abban rejlik, hogy 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. Hatásai: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése, a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát, nagyobb mennyiség esetén halált okozhat.

Vámos az alfahir.hu kérdésére kifejtette, hogy az ingyenesség önmagában nem elég, ha az ellenőrzés nem elég sűrű. Mint kifejtette ezzel az érveléssel a gépjárművek műszaki vizsgáját is lehetne ritkábban elvárni, hiszen az ebből eredő esetleges baleseteteket a nép szenvedi majd el. Hozzátette:

jó lenne, ha Orbán Viktor nem csak a Budavári Palotát újítaná fel, hanem „a Vár” és az ország népére is gondolna.

Vámos öltönyére mindegyik kormány és ellenzéki párt emblémája felkerült, a szakszervezeti vezető ezzel jelezte, hogy nem egyik vagy másik párt áll a kezdeményezés mögött, hanem szakmai megfontolások. Elhangzott az is, hogy a pártok szavazói a kéményseprők ügyfelei. Vámos azt mondta, hogy napi kapcsolatban állnak a lakossággal, népszerűek az emberek között, ezért az aláírásokat könnyebben összegyűjtik, mint azok akik az irodákban dolgoznak.

A budapestiek is a kéményseprők mellett

A közelmúltban kiderült, hogy a hazai kéményállomány közel egynegyedét adó Budapesten végzett reprezentatív kutatás szerint a lakosság 84 százaléka véli úgy, hogy a kéményellenőrzések tervezett ritkításával nem lesz garantálható a kémények biztonságos működése. A válaszadók 20 százaléka évi kétszeri ellenőrzést tartana kívánatosnak. A megkérdezettek 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ellenőrzések ritkítása negatív hatással lesz az életveszélyes helyzetek feltárására, köztük a szén-monoxid mérgezések megelőzésére.

Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke kiemelte: a szakmával nem egyeztetett rendelet nemcsak a lakosság biztonságát veszélyezteti, hanem a mintegy ezer kéményseprő fele el is veszítheti az állását ennek következtében. Huszár Tibor, a szolgáltatókat képviselő Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete elnöke elmondta: a rendelettel ellehetetlenülnek vállalkozásaik. Nagy valószínűséggel vissza kell adni megbízásaikat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által létrehozott kéményseprőipari szervre hárul a szolgáltatás ellátása, amely nem biztos, hogy felkészült erre - mondta. Huszár Tibor is attól tartott, hogy akár 400-500 ember is elveszítheti állását, főleg a fővárosban, ahol 90 százalék a gáztüzelésű kémények száma, vidéken ez 30-50 százalék. Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmeseterek Szövetsége hozzátette: a leggyakrabban azoknál a kéményeknél fordulnak elő balesetek, szén-monoxid-mérgezés, amelyek ellenőrzését a mostani jogszabály kétévesre ritkítja, a nyílt égésterű, gázüzemű tüzelő berendezésekét. Elmondta, nemzetközi tapasztalatok szerint is ott sokkal kevesebb a balesetek száma, ahol gyakoribbak ez ellenőrzések.
 

A kéményseprő is a bíróság elé állhat

A kéményseprő is a bíróság elé állhat. Miközben az ellenőrzések számát csökkenteni akarja a kormány, a kéményseprő felelőssége növekszik.  A szakvélemény kiadásával a kéményseprő-ipari közszolgáltató felelősséget vállal, hogy a megvalósult állapot garantálja az egészségre ártalmas égéstermék biztonságos elvezetését. Például egy esetleges, halált okozó szén-monoxid-mérgezésért maga az ellenőrzést elvégző kéményseprő is bíróság elé kerülhet foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével.