Határtalanul: 700 iskolának írt levelet Szávay

Mint ahogyan arról portálunk többször hírt adott, sok a probléma a magyar nemzetpolitika egyik zászlóshajójaként hirdetett Határtalanul! osztálykirándulásokkal. Tavaly későn írták ki a pályázatokat, az eredmények is késve születtek meg, így sok kirándulás el sem indulhatott, miközben az illetékes Emberi Erőforrás Támogatáskezelő képtelenebbnél-képtelenebb válaszokat adott a szülők és pedagógusok panaszleveleire. Azt javasolták például, hogy az aradi vértanúk köré épített kirándulást tegyék át októberről március 15-re. Olyannyira kínossá vált a dolog, hogy Balog Zoltán tavaly novemberi bizottsági meghallgatásán szó szerint azt mondta, hogy

„egy-két hibát el lehet ismerni a Határtalanul! programnál.”

Idén Szávay István országgyűlési képviselő a Vona Gábor Jobbik-elnök által meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultáció keretében Bács-Kiskun megyei köznevelési intézményekben tájékozódott, majd sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy tegye valóban ingyenessé a külhoni osztálykirándulásokat. A jobbikos honatya szerint ugyanis 15-20.000 forintot is kénytelenek elkérni a szervezők a szülőktől, mert a pályázat nem támogatja a belépők, az étkezés vagy a balesetbiztosítás összegét. Szávay ezért a fenti tételek térítésére egy pótpályázat kiírására szólította fel a kormányt, amire azonban az nem volt hajlandó, csupán arra tett ígéretet Rétvári Bence államtitkár, hogy

ha elég kérés érkezik hozzájuk e tételek beemelésére a pályázatba, akkor megfontolják azt.

A jobbikos honatya ezért levelet írt az összes nyertes iskolának. Ez a képviselő honlapján elérhető és azt javasolja benne Szávay az iskolák vezetőinek, hogy az államtitkári válaszra hivatkozással írjanak a hatartalanul@emet.gov.hu e-mail címre, ha náluk is sokaknak problémát okoz az elvileg ingyenes kirándulásra szedett plusz pénz előteremtése.

Kérésünkre néhány válaszlevelet a képviselő név nélkül rendelkezésünkre bocsátott, ezekből szemezgettünk alább:

„(...) A mi iskolánkban sok a hátrányos helyzetű tanuló, ezért olyan tanév is volt, amikor azért nem utazott el a tanuló, mert ezeket a költségeket sem tudta a szülő befizetni. Kérem, a fenti kérésem mérlegelését a pályázatok kiírása során és elszámolási tételként építsék be ezen kiadások számlával történő igazolását.A magyarországi többségi általános iskolákban is valószínű hasonló anyagi problémákat okoz a külön költségek biztosítása.” – áll egy, a képviselőnek továbbított, az EMET-nek már elküldött levélben.

„Valóban nyertünk az idén pályázatot, de egy héttel ezelőtt hivatalosan visszamondtuk, sem a szülők, sem a nevelők nem tudják vállalni az utat, s mindennek még egyéb okai is vannak (...) A projektet megvalósító pedagógusok tapasztalata szerint a rengeteg pozitívum mellett a program megírása, lebonyolítása borzasztó sok és néhol felesleges adminisztrációval jár.” – tájékoztat szomorúan egy másik válaszlevél írója.

Végezetül

„(...) számunkra is nagy gond, hogy előteremtsük az Önök által megemlített kiadások ellentételezését. Megjegyzésként szeretném hozzáfűzni, hogy az éves elszámolásokkor minden évben eddig jeleztük is ezeket a problémákat (...) Sajnos eddig (5 év) semmi sem történt (...) Annak viszont nagyon örülnék, ha Önök ennek a problémának a megoldásában bármilyen eredményt tudnának elérni.”

Szávay István az Alfahír kérdésére elmondta, bízik benne, hogy sok hasonló levél fog születni, ami által a Kormány valóban lehetővé teszi majd az elszámolható tételek körének bővítését, ezzel pedig jelentős terhet sikerül majd levenni a magyar családok válláról.