Hátat fordított a Baranya megyei közgyűlés Martonfának

A Fidesz és az MSZP nem akar akadályt gördíteni a Martonfára tervezett menekülttábor megépítése elé.

A politikusok emlékeztettek: a mai napon a Jobbik javaslatára tartott rendkívüli ülésen nem sikerült közös és határozott álláspontot kialakítani a martonfai menekülttáborral kapcsolatban. Holott Nagy Csaba, közgyűlés fideszes elnöke is megmondta, "hosszútávon a saját kultúránk is veszélybe kerülhet"

A Fidesz és az MSZP javaslatukban ugyanis csupán annyit rögzítettek, hogy a megépítés teljes folyamatába vonják be a baranyai önkormányzati és országgyűlési képviselőket, valamint hogy gondoskodjanak a baranyai falvak biztonságáról. Ezt egy kamerarendszer kiépítésével, a rendőrség, illetve a polgárőrség megerősítésével képzelik el. A jobbikos politikusok szerint ezzel lényegében nem kívántak tiltakozni a tábor megépítése ellen, a kormányzati döntést csendben elfogadták. Másrészt, ez a határozat teljesen felesleges volt, hiszen a kormányzati szándék is ugyanez - amit alátámasztott a Fidesz megyei frakcióvezetője is- miszerint "mindenképp megépül a tábor, nem tudunk mit tenni."

A Jobbik képviselői ezt a javaslatot tüntetőleg nem szavazták meg, nem vettek részt benne. Véleményük szerint, a kamerarendszer nem jelent megoldást az illegális migránsokkal szemben, a rendőrségnek pedig nincs meg a megfelelő kapacitása és felkészültsége sem. Egyedül a határőrség visszaállítása jelenthetne erőteljesebb fellépést.

A Jobbik határozati javaslata ezzel szemben az volt, hogy a megyei közgyűlés képviselői szögezzék le, hogy ne létesítsenek tábort sehol Baranyában, valamint hosszabbítsák meg szerb határra épülő ideiglenes határzárat a baranyai szakaszra is. Ezt a javaslatot a jobbikos igen szavazatokon kívül nem támogatta a közgyűlés. Bebizonyosodott tehát, hogy mind a kormánypártok, mind pedig a baloldali ellenzéki pártok cserbenhagyták a környék lakóit, és nem képesek képviselni az érdekeiket. Márpedig a tábor ellen indított petíciót eddig több, mint 3000 fő támogatta, akik szavát nem hallja meg a közgyűlés.

A radikális politikusok úgy látják, ez az ügy mára már túlnyúlott Martonfán. A Kormányrendelet, miszerint nemzetbiztonsági építménynek nyilvánítják a befogadóállomásokat, és figyelmen kívül hagyhatják a helyi építési szabályzat rendelkezéseit, magában foglalja, hogy az ország bármely pontján, bármikor létrehozhatnak befogadóállomásokat.

A mai rendkívüli közgyűlés tehát, egy volt a sok közül, érdemi előrelépés nem történt, az elfogadott határozat pedig a problémák újra szőnyeg alá való söprése.