Hazudik az UEFA az Eb-jegyekről?

Az UEFA szerint csak tőlük lehet jegyet venni az Eb-re, a net mégis tele van drága belépőkkel. Megpróbáltunk utánajárni, hogyan lehetséges ez.

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után jutott ki az Európa-bajnokságra, nem csoda hát, hogy rengetegen szeretnék a helyszínen buzdítani a csapatot.

A jegyeket kizárólag az UEFA-tól lehetett igényelni. A hírek már január közepén arról szóltak, hogy sokszoros a túljelentkezés a találkozókra. A jegyigénylés lezárultával az UEFA arról értesítette az MLSZ-t, hogy mindhárom csoportmérkőzésen emelni tudta a magyar szurkolók számára kiosztható jegyek számát. Ennek megfelelően az osztrákok elleni,

  • június 14-i mérkőzésre 7382 helyett 8559,
  • az Izland elleni, június 18-i mérkőzésre 10 843 helyett 13 753,
  • a portugálok elleni június 22-i összecsapásra 10 841 helyett 15 115

jegyet osztottak ki a magyar szurkolók között.

Mindez sorsolásos alapon történt, akik szerencsések voltak, a kártyájukról levonták a pénzt és megkapták az értesítést: megvan a jegyük a nyári tornára. Hogy a sorsolás valóban sorsolás volt-e, nem tudni, minden esetre különös, hogy a szervezett szurkolói csoportok tagjainak 95%-a nem került a szerencsés nyertesek közé a hunmob.com információi szerint.

Ezek után sokan meglepődtek azon, hogy sorra jelennek meg az interneten, a sokszoros áron kínált jegyek különböző jegyértékesítő cégek és utazási irodák oldalain, ami annak tükrében még érdekesebb, hogy a belépők elméletileg névre szólnak, azokat nem lehet lemondani, értékesíteni és elcserélni sem.

Érdekelt minket, hogy jutottak jegyekhez viszonteladó cégek tucatjai, ezért megkerestük az UEFA-t. Elsőként arra voltunk kíváncsiak, pontosan mennyi jegyet értékesítettek közvetlenül a magyar szurkolóknak, ám azt válaszolták, nincsenek erre vonatkozó adataik, ami legalábbis meglepő.

Megkérdeztük azt is, hogy lehetséges az, hogy különböző utazási- és jegyirodák árulják a belépőket többszörös áron, amire a szervezet felhívta a figyelmünket a honlapjukon található mondatra:

nem reagálnak különböző felületeken, médiában és fórumokon keringő fals információkra, csak a hivatalos oldalukon írtakra.

Emellett hangsúlyozták, hogy jegyet csak a hivatalos honlapon lehet vásárolni, ők nem adtak belépőket értékesítő cégeknek, a szurkolók figyelmét pedig felhívták, hogy ne vásároljanak másoktól jegyeket, mert nemcsak az áruk magas, de az sem biztos, hogy az értékesítők rendelkeznek az eladásra szánt jegyekkel.

Az alfahir.hu megkeresett több meccsjegyet kínáló utazási- és jegyirodát is, akik egybehangzóan azt állították, hogy a jegyek nem náluk, hanem külföldi partnercégeiknél (szintén utazási- és jegyértékesítő irodáknál) vannak, amennyiben valaki rendelne, ők is a külföldi kapcsolaton keresztül jutnának hozzá azokhoz. Több helyen is elmondták: a kínálatba ugyan bekerültek a jegyek, de ilyen horror áron senki sem rendelt még tőlük.

Az utazási irodák munkatársai közül többen is úgy vélték, hogy az UEFA hivatalosan, egyértelműen valótlan információkat kommunikál, hiszen tudomásuk van arról, hogy a nagy nemzetközi cégek, így külföldi partnereik is belépőkhöz jutottak az UEFA-tól, csakhogy ezt az Európai Labdarúgó-szövetség tagadja.

A jegyértékesítésnek egyébként lesz még egy újabb szakasza is: aki mégsem tart igényt arra a jegyre, amit kisorsoltak neki, az az eredeti áron eladhatja az UEFA egy áprilisi jegybörzéjén.

Hogy a mások nevére szóló, esetleg név nélküli, különböző cégek által árult belépőkkel mi lesz, azt egyelőre nem lehet tudni. Egy dolog azonban biztos: a magyar szurkolói csoportok akkor is elindulnak Franciaországba, ha nem jutnak jegyhez.

[fb_pages_codes:stand]