Hetvenhét éve rendkívül igazságos döntés született Bécsben

Hetvenhét évvel ezelőtt írták alá az első bécsi döntést.

Az etnikai alapú revízió nyélbe ütése 11 927 négyzetkilométer (az utólagos kiigazításokkal később további 85 négyzetkilométer) Trianonban elcsatolt területet jutatott vissza a Magyar Királysághoz. A bécsi döntés előzménye a müncheni egyezmény, amelybe Ciano javaslatára az is bekerült, hogy

Csehszlovákia kezdjen tárgyalásokat a magyarokkal is. 

Popély Gyula felvidéki magyar történetíró a magyar-szlovák tárgyalásokról megírta, hogy annak színhelyéül kiválasztott Komárom a Felvidék egyik leginkább magyar városa volt. Ez meghatározta a megbeszélés hangulatát is. Eredetileg tárgyalási nyelvként a franciában állapodtak meg, de ezt nem mindenki beszélte jól a szlovákok közül. Kiderült azonban, hogy a küldöttek mindannyian tudtak egy közös nyelven; magyarul ezért végül így is beszéltek végig.

„Soha nem felejtem el azt, amelyet akkor éreztünk, amikor a magyarokkal folytatott tárgyalás alatt behallatszott hozzánk a tüntetők által énekelt magyar himnusz dallama. Már nem éreztük magunkat otthon a saját területünkön.”

- emlékezett Rudolf Viest tábornok a csehszlovák tárgyalódelegáció tagja, aki később a londoni emigrációban Beneš oldalán élhette ki frusztráltságát.

Komárom lakossága leírhatatlan lelkesedéssel fogadta a magyar küldöttséget.

A magyar államférfiak gépkocsiijaira virágeső hullott. A templomtornyokon magyar zászlók lobogtak. A tárgyalódelegációt csehszlovák részről Jozef Tiso, az autonóm Szlovákia miniszterelnöke vezette, a magyar oldalról pedig Kánya Kálmán külügyminiszter. A szlovák fél húzta az időt, kezdetben autonómiát, később kisebb magyarok által lakott területeket, majd kisebb kiegészítésekkel a Csallóközt ajánlotta fel hazánknak, szakértőkkel nem készült fel, a demokratikus népszavazás felvetését elutasította. Kánya Kálmán beleunt a meddő vitába, majd bejelentette, hogy

„oly űr tátong a két delegáció által képviselt álláspont között, hogy annak áthidalását meggyőződésünk szerint ezektől a tárgyalásoktól nem remélhetjük. Ezért a m. kir. kormány elhatározta, hogy e tárgyalásokat a maga részéről befejezettnek tekinti, és hogy a Csehszlovákiával szemben fennálló területi követeléseinek mielőbbi rendezését a müncheni jegyzőkönyvet aláíró négy nagyhatalomtól kéri.”

A tárgyalások magyar félről történő feladását a szlovákok győzelemként fogták fel, a Szlovák Néppárt idézett sajtóorgánuma szerint: „mi, szlovákok a világban legalább annyira közkedveltek vagyunk, mint a magyarok, sőt most már erős barátokkal is büszkélkedhetünk.” A szlovákok bizalommal tekintettek a nemzetközi döntőbíráskodás elé, abban a hiszemben, hogy Hitler és Németország támogatni fogja a szlovák ügyet, többen már ekkor a csehektől leváló Szlovákiáról fanatizáltak.  Mint tudjuk később arcukra fagyott a mosoly. Magyarország

a müncheni egyezményt aláíró négy nagyhatalomhoz fordult

a területi vita megoldásáért. Hitler előbb a magyar féllel találkozott, a megbeszélés alatt állítólag dührohamot kapott, az áttekinthetetlen ügyet lepasszolta külügyminiszterének. Később a szlovákokat is fogadta. Időközben mind a csehszlovák, mind a magyar oldal hatalmas engedményeket tett, ami tetszett a németeknek, hiszen nem akartak bevonulás közben fegyveres konfliktust. A magyarok lemondtak Pozsonyról és Nyitráról, Csehszlovákia pedig 740 ezer lakosú 11 305 négyzetkilométert ajánlott fel. Ciano az olasz külügy részéről a magyar álláspontot erősítette. A négyhatalmi egyezséget Németország ellenezte, Olaszország támogatta, Nagy-Britannia nem ragaszkodott ahhoz, Franciaország elutasította annak összehívását, de az eredménybe tulajdonképpen belenyugodtak. A határozat

megdöbbentette a szlovákokat.  

A döntés helyszínén, annak előtte vita alakult ki, a német külügy inkább a szlovákokat, az olasz a magyarokat támogatta, Munkács emiatt került utóbbiakhoz. Avgusztin Volosin kárpátaljai miniszterelnököt annyira sokkolta Munkács és Ungvár elvesztése, hogy állítólag elájult. Tiso elismerte: „Mindent elvesztettünk. - Nincs mit tenni csak fejet hajtani és dolgozni. Hozzátette: „Mindent elvesztettünk, Komáromot, Újvárt, Losoncot, Lévát, Rozsnyót, sőt még Kassát is…”.

„..én még nem tudtam sírni, de könnyeid látva elöntött a zokogó öröm”

– Szabó Lőrinc, Az Ipoly ünnepén

Gulyás László történész, a Benes-dekrétumok szakértőjé szerint az egyik legigazságosabb döntés született. Mindössze 117 ezer főnyi nem magyar nemzetiségű lakos - köztük németek, ruszinok - került újra a régi állam fennhatósága alá. Lényegesebb, hogy a visszatértek többsége, majdnem kilencven százaléka, körülbelül 752 ezren ténylegesen magyarok voltak, akik 18 évnyi távollét után kitörő örömmel tértek - szülőföldjükkel együtt - haza.  Újra közös lett a fővárosa többek között Kassa, Rozsnyó, Ungvár, Munkács, Beregszász, Rimaszombat, Érsekújvár, Komárom, Léva és Losonc lakosságának. A magyar delegáció 1938. november 2-án különvonattal indult vissza Budapestre.

Hegyeshalomtól kezdve minden állomáson, ujjongó tömeg üdvözölte őket.