Hiába tartóztattak le több mint száz TTIP-ellenes tüntetőt Brüsszelben, eredményes a küzdelmük

A beszámolók szerint több mint száz demonstráló gyülekezett az uniós csúcs előtti téren, ahol
"TTIP a halál" (TTIP is death)
feliratú táblákat emeltek a magasba. Ahogy arról tájékoztatták a közlekedőket a forgalmi anomáliákkal kapcsolatban:
"Elnézést kérünk a kellemetlenségért! Megpróbáljuk megmenteni a világot."
Fabio de Masi, német Európai Parlamenti képviselő a Sputniknak a tiltakozó akcióról nyilatkozva leszögezte:
többek között a Berlinben megtartott hatalmas tüntetés, és az ellenzők egyre nagyobb táborának fényében le kell állítani a tárgyalásokat az Európai Bizottság és az Egyesült Államok között.
Ahogy arról beszámoltunk, a német fővárosban 250 ezer ember vonult az utcára az EU és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezmény megkötése elleni tiltakozásául. De ugyanilyen jelentőséggel bírt, hogy a Stop TTIP! polgári kezdeményezés is sikerrel járt: több mint 3,2 millió aláírást gyűjtött össze, így az EP-nek közmeghallgatást kell tartania az egyezményről.

 
Európa lakossága elutasítja a szabadkereskedelmi egyezményeket - foglalta össze a de Masi, majd hozzátette:
az emberek nem akarják, hogy a multinacionális cégek számára biztosított különleges jogok miatt gyengüljenek a demokratikus vívmányok.
A politikus azzal vádolta meg az Európai Bizottságot, hogy nem a polgárok, hanem a multinacionális vállalatok érdekeit védik, az Atlanti-óceán mindkét oldalán.
 
Jellemző az egyre szélesedő ellenállásra, hogy a brüsszeli tüntetés-sorozatra 60 szervezet tagjaiból érkeztek, köztük szakszervezetekből, gazdacsoportokból, Európa majd minden országából.

Beleszólhat az elnökválasztás

A jövő héten a napfényes Miamiben rendezik meg a TTIP-tárgyalások 11. fordulóját, ám, hogy mikor lesz (ha lesz) 12. forduló az még kérdéses, ugyanis
2016. november 8-án
elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban, és a bevándorlás mellett a szabadkereskedelmi egyezmények megkötése is fontos témának számítanak.
 
Emlékezetes, hogy a Csendes-óceán térségét felölelő TPP szövegét már elfogadták (ám, hogy mi áll a szerződésben, az titok), ugyanakkor még mindig nem ratifikálták - ugyanez a helyzet a CETA esetében is. Barack Obama Demokrata pártja, köszönhetően Bernie Sanders szenátor/elnökjelölt áldásos tevékenységének, egyre inkább kezd az ellentábor irányába indulni. Még az egykori támogató, Hillary Clinton is kénytelen volt újrafogalmazni a véleményét.

Van értelme a küzdelemnek!