Hiányosságok miatt Balog Zoltán kirúgja az egyik államtitkárát

Köpeczi-Bócz Tamást tavaly nyáron nevezték ki államtitkárnak, az előző ciklusban az Emmi uniós fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkára volt, de a 2010-es kormányváltás előtt is több felelős pozíciót látott el az önéletrajza szerint. 2003 és 2005 között az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatóságánál dolgozott főigazgatóként, majd 2005–2006-ban ugyanott helyettes államtitkár volt. 2006-tól 2010-ig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez került főosztályvezetőnek. A Fidesz-KDNP kormányra kerülése után, 2011 és 2014 között ő volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményének, a Türr István Képző és Kutató Intézetének főigazgatója. Az intézet érintett az Országos Roma Önkormányzat EU-támogatási botrányában, amely miatt Hadházy Ákos LMP-s politikus tett feljelentést. Hadházy tavaly októberben interjút adott az Alfahírnek az elvileg a cigány felzárkóztatást segítő, valójában csak egy pénznyelőként funkcionáló Híd a munka világa program támogatásairól.

Köpeczi-Bócz helyettes államtitkár hivatala igazolta többek között azokat a TÁMOP-os pályázatokat is, amelyeket Hadházy feljelentése nyomán vizsgálnak a hatóságok.

A nyomozást tavasszal leállították arra hivatkozva, hogy Köpeczi-Bócz Tamás hivatala azt állította: a beszerzések elszámolhatóak voltak. A Fővárosi Főügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt azonban újra elrendelte a nyomozást. Az Index úgy tudja, hogy az ügyet csak a napokban kapta meg a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya, konkrét személyek érintettségével kapcsolatban nem adhatnak tájékoztatást. A lap kérdésére az Emmi azt a tájékoztatást adta, hogy nincs tudomásuk Köpeczi-Bócz felelősségét érintő vizsgálatról.

Az Emmi keddi közleményének indoklása szerint Köpeczi-Bócz felmentésére a 2014-2020-as uniós fejlesztési programok "szakpolitikai koordinálásának hiányosságai" miatt kerül sor.

Az új államtitkár kinevezéséig az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság vezetésében a miniszter közvetlen irányítása alatt az általános helyettesítési rend érvényesül – olvasható a minisztérium közleményében.